Gemeente Medemblik

Succesvol rondetafelgesprek met mantelzorgers

"Wat gaat goed, wat kan beter? Waar is behoefte aan en wat ontbreekt? Dat zijn de vragen vandaag". Op 12 november 2008 ging wethouder Louw Jan Zwagerman in gesprek met mantelzorgers via een rondetafelgesprek. De gemeente Medemblik wil, mede vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), mantelzorgers ondersteunen. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende uit hun omgeving. Het kan een partner zijn, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.

Knelpunten
Als mantelzorger heb je veel praktische regeltaken. Je krijgt te maken met diverse instanties, die allen een eigen `taal' spreken. Het is lastig om aan de juiste informatie te komen. Als mantelzorger word je ook emotioneel belast. Het wordt steeds moeilijker om tijd voor jezelf te vinden. En wat gebeurt er als je er niet meer bent? Veel mantelzorgers hebben daarom zelf ondersteuning nodig. Als Mantelzorger heb je vaak geen keuze omdat het om een familielid gaat. En ondanks de belasting geeft het ook veel dankbaarheid.

Ondersteuning
Tijdens het rondetafelgesprek werd door iedereen beaamt dat de zorg die mantelzorgers leveren belangrijk is. Goede ondersteuning maakt het mogelijk om dit langer en beter vol te houden. Dit kan bijvoorbeeld actieve informatie en lage drempels bij het aanvragen van voorzieningen. Het is ook belangrijk dat er naast de zorgvrager ook aandacht is voor de mantelzorgers, zij hebben soms een andere behoefte aan ondersteuning. Goede (tijdelijke) opvang of achtervang is belangrijk. Tenslotte gaven de aanwezige mantelzorgers aan een (financiële) waardering prettig te vinden. Op de korte termijn volgen maatregelen om de ondersteuning en waardering te verbeteren op basis van de uitkomsten van het gesprek.