Openbaar Ministerie


* >Strafproces vanwege cocaïnesmokkel naar Engeland

Strafproces vanwege cocaïnesmokkel naar Engeland

24 november 2008 - Landelijk Parket

In beslag genomen wapens en munitie

Bij de rechtbank Amsterdam start dinsdag 25 november de strafzaak tegen zes mannen, die verdacht worden van het smokkelen van cocaïne van Nederland naar Engeland. De mannen zijn in het najaar van 2007 aangehouden.

De verdachten probeerden vorig jaar september vermoedelijk een lading van 37 kilo cocaïne naar Engeland te vervoeren. De partij zat verstopt in een auto, die vlak voor de grens met België van de weg is gehaald door de politie. De drugs zat in panelen aan de linker- en rechterzijde van de achterbank, waar normaal ruimte is voor geluidsboxen. De bergplaats was zo gemaakt dat hij meermalen te gebruiken was.

Drie verdachten gebruikten een valse identiteit. In twee woningen werden valse geboorteaktes, valse paspoorten en valse rijbewijzen aangetroffen. Na controle van hun vingerafdrukken bij Interpol London werd duidelijk, dat één van de twee hoofdverdachten in 1995 uit een gevangenis in Groot-Brittannië is ontsnapt. Hij is in 1985 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord.

Voor dit transport waren er al eerder contacten geweest tussen een aantal van de verdachten over het smokkelen van cocaïne. Die transporten zijn vermoedelijk niet doorgegaan. Eén van de twee hoofdverdachten wordt ook gezien als de opdrachtgever van een transport van 206 kilo amfetamine, die al in oktober 2006 in beslag is genomen.

Bij de doorzoeking van drie woningen in Amsterdam, Purmerend en Hilversum werd deels in verborgen ruimtes een grote hoeveelheid contant geld (zo'n 128 duizend euro) in beslag genomen, tientallen mobiele telefoons, zes vuurwapens en munitie. Daarnaast zijn een geldtelmachine, weegschalen, apparatuur om de drugs te verpakken, zeven kilo heroïne en een kilo hasj gevonden.

De in beslag genomen drugs hebben in totaal een groothandelswaarde van meer dan anderhalf miljoen euro

Voor de behandeling van de zaak zijn drie dagen gereserveerd. De uitspraak wordt half december verwacht.