Justitie erkent Boeddhistische Unie als zendende instantie

De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) is door het ministerie van Justitie erkend als zendende instantie voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Minister Hirsch Ballin en BUN-voorzitter, de heer Varamitra, hebben vandaag de erkenningsovereenkomst getekend. Daarmee is de BUN de achtste erkende zendende instantie bij Justitie.

De zendende instanties zijn verantwoordelijk voor de zending van geestelijke verzorgers in justitiële inrichtingen. De instanties bewaken de kwaliteit en religieus-inhoudelijke toerusting van de geestelijk verzorgers. Minister Hirsch Ballin onderstreepte tijdens de bijeenkomst het belang van het werk van de geestelijk verzorgers bij Justitie: 'Geestelijke verzorging kan de nodige steun bieden en de weg wijzen naar een nieuwe start. En dààr draait het uiteindelijk allemaal om.'

Op 1 maart 2006 heeft de BUN een verzoek gericht aan de Minister van Justitie tot erkenning als zendende instantie voor de boeddhistische geestelijke verzorgers bij de Dienst Geestelijke Verzorging binnen DJI. Voor de erkenning tot zendende instantie gelden verschillende voorwaarden. Zo moet de organisatie representatief zijn voor de verschillende stromingen binnen de religie. De BUN is een koepelorganisatie voor meeste grotere Boeddhistische groeperingen en organisaties in Nederland en daarmee aanspreekpunt voor het boeddhisme in onze samenleving.

Binnen DJI zijn drie boeddhistisch geestelijk verzorgers werkzaam. Zij richten zich op gedetineerden met een Boeddhistische achtergrond, ongeacht hun etnische achtergrond. Door het ontbreken van een zendende instantie zijn zij op freelance basis aan de inrichtingen verbonden. Met de erkenning van de BUN als zendende instantie komt voor de geestelijk verzorgers de weg vrij om, binnen de Dienst Geestelijk Verzorging van DJI, ambtenaar te worden.

Noot voor redacties (