Rode Kruis Belgie


Mijnenveld in Harelbeke ontruimd

Harelbeekse jongeren geven het goede voorbeeld in de strijd tegen clustermunitie

Rode Kruis-Vlaanderen en Jeugd Rode Kruis organiseren op 23 en 24 november voor de Harelbeekse jongeren een inleefspel rond landmijnen en clustermunitie. Sportcomplex De Dageraad is daarvoor omgevormd tot een heus mijnenveld.

De deelnemers - jongeren tussen 14 en 16 jaar - worden er meegenomen in een inleefspel dat hen confronteert met de schrijnende problematiek van landmijnen. Dit initiatief wil jongeren sensibiliseren voor de blijvende noden van slachtoffers. Tijdens dit spel ervaren ze immers de impact voor het individu en het gezin, en leren ze hoe het Rode Kruis de medische hulp organiseert. Ook de socio-economische gevolgen voor de leefgemeenschappen worden duidelijk door een inleefsessie. Ontmijningsdeskundigen van het ministerie van Defensie gaven de jongeren inzicht in de vele soorten onontplofte oorlogsresten en het intensieve proces van ontmijning.

De Music For Lifeâcampagne 2006 betekende een enorme financiële steun voor de hulp aan slachtoffers van mijnen maar het is duidelijk dat veel werk aan de winkel blijft.

Verdrag tegen clustermunitie
Het spel neemt de jongeren ook mee naar de actuele problematiek van clustermunitie. Dit wapen, dat nog altijd niet verboden is , heeft dramatische humanitaire gevolgen voor de slachtoffers . Door hun hoge falingsgraad en onnauwkeurigheid maken deze wapens bovendien hoofdzakelijk slachtoffers onder de burgerbevolking. De grote wereldwijde voorraden clustermunitie zijn zorgwekkend want ze vormen een bedreiging voor de toekomst van heel wat mensen.

Om verder menselijk leed te voorkomen en slachtoffers te helpen, vraagt het Rode Kruis de jongeren in Harelbeke om een verdrag tegen clustermunitie te schrijven en te ondertekenen. Zij ondertekenen dit verdrag dan een week voor de aanvang van de internationale Conferentie van Oslo (3 december) waar heel wat landen het verdrag zullen ondertekenen. Het Rode Kruis is een vurig voorstander van dit verdrag en is ervan overtuigd dat de ondertekening ervan een belangrijke stap voorwaarts is om een einde te maken aan het leed dat wordt veroorzaakt door clustermunitie. Rode Kruis-Vlaanderen is alvast verheugd dat de Belgische overheid aanwezig zal zijn in Oslo en hoopt op een snelle ratificatie van het verdrag door België.

Fotoâs van het event : www.jeugdrodekruis.be

Mechelen, 24 november 2008