Rekenkamer Rotterdam

Behandeling rekenkamerrapporten: Bestuur verbetert wel, maar verantwoordt niet.
24-Nov-2008

Het bestuur van de gemeente Barendrecht gaat voortvarend aan de slag met de opvolging van aanbevelingen van de Rekenkamer Barendrecht. De behandeling van de rapporten van de rekenkamer richt zich echter vooral op het maken van nieuwe afspraken. Er vindt amper publieke verantwoording plaats over het gevoerde bestuur. De raad spreekt het college nauwelijks aan op de geconstateerde tekortkomingen. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport van de Rekenkamer Barendrecht: eerst aanspreken dan afspreken, bestuurlijke behandeling rekenkamerrapporten.

De Rekenkamer Barendrecht bestond op 27 oktober 2008 vijf jaar. In dat kader heeft ze een onderzoek uitgevoerd naar de resultaten van vijf jaar rekenkamer in Barendrecht. Er is nagegaan of er naar aanleiding van de tot dusver gepubliceerde onderzoeken van de rekenkamer publieke verantwoording is afgelegd. Tevens is nagegaan in hoeverre opvolging is gegeven aan de overgenomen aanbevelingen. Het gaat om de volgende onderzoeken:

* Wijken van Eigen Bodem, bestuurlijke realisatie van de grondexploitatie Carnisselande, april 2005;
* De prijs van afval, afvalinzameling in Barendrecht, mei 2006;
* Op gepaste afstand, subsidieverstrekking Alle-r-hande 2003-2007, september 2007;

* Resultaten Tellen, meetbare doelen collegeprogramma 2006-2010, november 2007.

Uit het onderzoek blijkt dat de besprekingen van de rapporten tussen raad en college niet waren gericht op publieke verantwoording, maar wel op de verbetering van het openbaar bestuur. Veel aanbevelingen zijn opgevolgd en er is kritisch naar het bestaande beleid gekeken. Zo is naar aanleiding van de onderzoeken De prijs van afval en Op gepaste afstand besloten om het afvalbeleid te wijzigen respectievelijk om het subsidiebeleid aan te passen/te verscherpen. Vaak werden rekenkamerrapporten tegelijk behandeld met die nieuwe plannen van het college. Dit was bijvoorbeeld het geval met de behandeling van het rapport Resultaten tellen in de commissie. Daar werd in dezelfde vergadering als waarin het rapport van de rekenkamer werd gepresenteerd, een verbeterde versie van het Handboek kernindicatoren behandeld. De politieke bespreking gaat dan niet zozeer over het door B en W gevoerde beleid en bestuur en wat daarin goed of niet goed is gegaan, maar over de voorgestelde verbeteringen en het (nieuw) te voeren beleid en bestuur.

Een van de nieuwe aanbevelingen van de rekenkamer aan de raad is dan ook: gebruik de rapporten van de rekenkamer niet alleen om nieuw beleid te bespreken, maar gebruik het ook als middel om het college ter verantwoording te roepen over het uitgevoerde beleid.

In de reactie op dit onderzoek gaat het college voornamelijk in op de bevindingen met betrekking tot de opvolging van de aanbevelingen uit de tot dusver gepubliceerde onderzoeken. Het college gaat nauwelijks in op de bestuurlijke conclusies. Dit bevestigt volgens de rekenkamer het beeld dat het college doorgaans voortvarend aan de slag gaat met de aanbevelingen om het beleid en de processen die daarbij komen kijken te verbeteren en daarbij veelal voorbij gaat aan de door de rekenkamer geconstateerde tekortkomingen.