FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: vandaag start de Week van de Veilige Haven

Deze week wordt door FNV Bondgenoten uitgeroepen tot de "Week van de Veilige Haven". De hele week besteden havenwerkers in Nederland extra aandacht aan veiligheid op hun werkplek. Elke dag wordt daarbij een ander veiligheidsthema in de schijnwerpers gezet.

Werknemers kunnen hun eigen bevindingen noteren en via deelnemende ondernemingsraden en vakbondkadergroepen melden aan de bond. Ondernemingsraden en vakbondskaderleden delen ook elke dag veiligheidskaarten uit met daarop praktische informatie over het thema van die dag.

Op vrijdag wordt extra aandacht gegeven aan de relatie tussen veiligheid en vakmanschap. Momenteel stromen veel nieuwe, vaak onvoldoende geschoolde jonge werknemers de haven in. Daarmee groeit het gevaar van ernstige arbeidsongevallen. FNV Bondgenoten streeft daarom naar een verplicht Veiligheids Certificaat Havens (VCH) voor alle havenwerkers, als onderdeel van hun vakopleiding.

De week wordt vrijdag 28 november afgesloten met de uitreiking van de "Vakbondsprijs Veilige Haven 2008". Er wordt een prijs uitgereikt aan het havenbedrijf dat zich het meeste inzet voor de veiligheid van z'n werknemers en aan de ondernemingsraad die zich op dit punt goed profileert.

Welke havenwerkgever en welke havenondernemingsraad de prijs krijgt, wordt bepaald door een onafhankelijke jury onder leiding van Victor Roggeveen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK).

Dat aandacht voor veiligheid in de haven is geen overbodige luxe. Er zijn geen goede statistieken van ongevallen in de havens. Eén van de eisen van FNV Bondgenoten is dan ook dat er een `havenbrede' statistiek van arbeidsongevallen. Zicht krijgen op het exacte aantal ongevallen is door het ontbreken van systematisch cijfermateriaal een uiterst moeizame operatie. Vooruitlopend daarop heeft FNV Bondgenoten zelf een werknemersmeldlijn voor ongevallen en incidenten in de havens geopend.