ABVAKABO FNV

Vrouwen zorgen, mannen verdienen de kost

Nederlandse vrouwen werken nog te veel in kleine deeltijdbanen, aldus Dijkstra. "In Nederland heerst nog steeds de mentaliteit: vrouwen zijn er om te zorgen, mannen om het geld te verdienen." Dat moet anders.

De voorzitter van de Taskforce Deeltijdplus sprak afgelopen vrijdag (21 november) in Den Haag op een conferentie over `Seksegelijkheid en arbeidsparticipatie'. De bijeenkomst was een initiatief van de Zweedse en Nederlandse overheid.

Zweden loopt voorop als het gaat om het aantal vrouwen dat (fulltime) werkt. De Zweedse overheid doet er ook veel aan om vrouwen in het arbeidsproces te krijgen, zoals het bieden van kinderopvang en een royaal aantal ouderschapsverlofdagen. Nederland is vooral kampioen deeltijdwerken. Als je kijkt naar cijfers van de EU, zie je dat het aantal parttimers in Nederland uit 74.9 procent uit vrouwen bestaat, tegenover 23,7 procent mannen. Gemiddeld werkt de Nederlandse vrouw zo'n 23 uur. Dat is behoorlijk onder het EU-gemiddelde van ongeveer 32 uur per werk.

Toch willen vrouwen over het algemeen méér werken, weet Dijkstra. Vijf uur meer, om precies te zijn. Maar vrouwen moeten ook flexibeler zijn, vindt Dijkstra. Te vaak ziet ze vrouwen van "veertig plus", zonder kleine kinderen om voor te zorgen, die in een parttime baan blijven hangen. "Omdat het comfortabel is". Dat is jammer, vindt Dijkstra.

In de toekomst zijn er meer mensen nodig om de tekorten in - vooral - de zorg op te vangen. Daarom is het belangrijk voor vrouwen om te werken. De Taskforce wil vrouwen stimuleren grotere (deeltijd)banen te nemen. De Taskforce DeeltijdPlus is in april opgericht. Leden zijn behalve Pia Dijkstra ook Judith Ploegman, congresadviseur FNV, en Désirée van Gorp, directeur Nyenrode.