Gemeente Dongen


Dag van het VMBO

Wethouder Ad Stoop (Onderwijs) heeft op maandag 24 november 2008 extra aandacht besteed aan de Dag van het VMBO. Hij bracht s middags een bezoek aan het Cambreurcollege in Dongen en sprak daar met VMBO-leerlingen, docenten en de directie.

,,Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs neemt voor mij een belangrijke plaats in. 60% van alle leerlingen in de leeftijd van 12-16 jaar, zit op het VMBO, aldus de wethouder. Er wordt volgens hem regelmatig een verkeerd beeld opgeroepen van deze grote groep schoolgaande jongeren. ,,Ik ben van mening dat VMBO-leerlingen niet anders zijn dan andere leerlingen. Ze presteren net zo goed. Wél moeten we ons realiseren dat er in Nederland jaarlijks sprake is van 30.000 tot 40.000 VMBO-leerlingen die er tussentijds mee stoppen. Dáár zullen we meer tijd, geld en ondersteuning in moeten stoppen, aldus wethouder Stoop.

In de praktijk blijkt dat vooral VMBO-scholen met veel theorie-onderwijs en weinig praktijklessen last hebben van leerlingen die afhaken.

,,Vandaag ben ik op het Cambreurcollege geweest. Daar heb ik de leerlingen de vraag gesteld wat zij van het VMBO-onderwijs vinden. Op hun school is de verhouding theorie/prakrijk 50%. De leerlingen geven aan dat zij dat goed verdeeld vinden.

Het Cambreurcollege telt 240 VMBO-leerlingen. Vorig jaar slaagden alle examenkandidaten voor het basisdiploma.

Trots

,,Al met al mogen we concluderen dat het in Dongen goed gaat, aldus wethouder Stoop. ,,Daar mogen we trots op zijn. Neemt niet weg dat we speciale aandacht moeten houden voor het VMBO-onderwijs. Er zijn meer middelen en ondersteuning nodig om het nog beter te maken.