Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 24-11-2008

Tijd en plaats

Op maandag 24 november 2008 vindt er een raadsplein plaats van 19.30- 22.00 uur. Van 19.30- 21.15 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend een meningsvormende ronde. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?

* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde. Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Initiatiefvoorstel D66 inzake Sociaal Isolement

D66 doet het voorstel om te komen tot een actief beleid gericht op het signaleren en voorkomen van sociaal isolement onder senioren. Actief betekent in dit kader het initiatief bij en in handen van de gemeente. Naast het aanbieden van activiteiten het daadwerkelijk opsporen en benaderen van personen. D66 wil graag van gedachten wisselen om te komen tot een zo optimaal mogelijk beleid. D66 stelt voor om voor dit doel ¤50.000 beschikbaar te stellen bij de Perspectiefnota 2010. De fractie van D66 zal na de informatieronde het vervolg van het voorstel aangeven.

Grondexploitatie campus Windesheim

Rond de ontwikkeling van de Campus is het voorstel om een grondexploitatie te openen. Dit voorstel is op 25 augustus besproken in de informatieronde, waar geconcludeerd werd dat de raad eerst meer inzicht wil krijgen in de ontwikkelingen op de campus. Hiertoe is op 6 oktober een informatieronde geweest, waarin onder meer door Windesheim een toelichting is gegeven op het Masterplan (parkeren, afslag IJsselallee, de langzaam verkeersroute en het bestemmingsplan). Nu staat het oorspronkelijke voorstel met een geactualiseerd Plan van Aanpak wederom geagendeerd.

Ondergronds Afval Transportsysteem

In 2005 en 2007 zijn in de commissie Ruimte presentaties geweest over het Ondergronds Afval Transportsysteem (OAT). Ook zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd, deze geven een positief beeld van de mogelijkheden om een OAT te realiseren. Voor de besluitvorming zijn echter nog een aantal belangrijke vragen over o.a. de meerwaarde, draagvlak en risico´s. Het College vraagt of de raad zich in deze vragen t.b.v. nader onderzoek herkent. Hiervoor is een bedrag benodigd ad ¤ 130.000, te financieren uit de Egalisatiereserve Afvalstoffen.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Bestemmingsplan Tolhuislanden

Het bestemmingsplan maakt een particulier initiatief mogelijk zodat 4 windturbines met in totaal 12 MW worden gerealiseerd. Op 1 september is in een informatieronde een brief van de stichting Dalfsen tegen windmolens besproken. De fractie van de VVD wil de besluitvorming met betrekking tot het bestemmingsplan Tolhuislanden agenderen. Het belang van de bewoners in omliggende gemeenten (Dalfsen en Meppel) met betrekking tot de plaatsing en inrichting van de windmolens overstijgt de gemeente Zwolle. De VVD fractie ziet in dit belang van omwonenden uit andere gemeenten een taak voor de provincie(s) om dit op provinciaal niveau te bespreken. De VVD wil graag met andere fracties daarover van gedachten wisselen voordat de gemeente Zwolle een besluit neemt wat overstijgend is over de Zwolse gemeentegrenzen.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 13-11-2008 tot 24-11-2008