Raad van State


maandag 24 november 2008
Zitting over de geluidwerende maatregelen die het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel op grond van de Wet geluidhinder heeft vastgesteld. De maatregelen zijn vastgesteld vanwege de reconstructie van de Algeraweg in de gemeente. Zowel de Huurdersvereniging De Rondelen als een inwoner van Capelle aan den IJssel is het niet met de maatregelen eens. De Huurdersvereniging vindt de maatregelen niet voldoende, omdat er op de Algeraweg harder wordt gereden dan waarvan het college is uitgegaan bij het vaststellen van de maatregelen. Verder had de geluidsbelasting volgens de vereniging moeten worden gemeten in plaats van berekend. De inwoner vindt dat het onderzoek waarop de maatregelen zijn gebaseerd, niet deugt. Op veertien meetpunten zou de toegestane geluidsbelasting - ondanks de maatregelen - toch worden overschreden, aldus de inwoner. Verder vreest hij voor verslechtering van de luchtkwaliteit vanwege de reconstructie van de weg. (zaaknummers 200800880/1 en 200800886/1)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel heeft verleend voor twee woontorens met 176 appartementen op het bedrijventerrein Wormerhoek in Capelle aan den IJssel. De Wormerhoek is een gevarieerd bedrijventerrein met kleine en middelgrote bedrijven. Het bedrijventerrein is in de loop van de jaren omringd met woonwijken. Het college heeft als voorwaarde gesteld dat afdoende geluidsmaatregelen 'aan de bron' moeten worden getroffen. Dans- en Partycentrum Dam B.V. begrijpt deze voorwaarde zo dat zij maatregelen moet treffen om te voorkomen dat de appartementen te veel geluidsoverlast zullen ondervinden. Daar is zij het niet mee eens. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in maart van dit jaar een eerder beroep van het centrum gegrond, omdat het gemeentebestuur volgens haar beter had moeten motiveren waarom er geen problemen zijn met verkeersontsluiting in het gebied. Toch heeft de rechtbank bepaald dat "de rechtsgevolgen van de vrijstelling in stand blijven", omdat het gemeentebestuur het vrijstellingsbesluit tijdens de rechtszitting beter heeft gemotiveerd. Het dans- en partycentrum vindt dat de rechtbank de vrijstelling had moeten vernietigen. Daarom komt het centrum in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802770/1)

11.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de reconstructie van het verkeersknooppunt Majella in Utrecht. Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen en twee bedrijven uit Maarssen zijn het niet eens met de vrijstelling en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het college in de vrijstelling tevens een regeling had moeten opnemen voor financiële compensatie vanwege het verlies van parkeerplaatsen door de reconstructie. De stichting Ronduit Weg is het ook niet eens met het vrijstellingsbesluit. Zij vindt dat het onderzoek naar de luchtkwaliteit niet deugt. De rechtbank in Utrecht is het met de stichting eens en heeft haar beroep gegrond verklaard en de vrijstelling vernietigd. Het gemeentebestuur en de gemeente Utrecht - aan wie de vrijstelling is verleend - zijn het daar niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200801411/1 en 200804932/1) Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.