Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 november 2008

PvdA: Haal het beste uit vmbo-leerlingen, ruim baan voor de moderne ambachtschool

De vmbo-scholen moeten meer vrijheid krijgen om het beste uit leerlingen te halen. Met die boodschap trekken PvdA-politici vandaag, maandag 24 november, door het land. Zij bezoeken meer dan twintig vmbo-scholen die het goed doen of juist een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

60 procent van de jongeren gaat naar het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs; zij vormen straks de ruggengraat van onze samenleving. Tussen deze leerlingen bestaan grote verschillen. Het huidige vmbo doet onvoldoende recht aan deze verscheidenheid. Voor sommige kinderen is het onderwijs te moeilijk en voor andere te weinig uitdagend. Te veel kinderen haken hierdoor voortijdig af of worden te weinig geprikkeld om het beste uit zichzelf te halen. De PvdA komt daarom met een reeks voorstellen voor het vmbo voor de toekomst.

De PvdA wil dat we meer uit onze vmbo-leerlingen halen. Er moet ruimte komen voor maatwerk binnen en buiten de klas. Dat betekent concreet: Eigen programma's voor leerlingen, waardoor zij gestimuleerd worden hun opleiding af te maken. Maar ook het niveau van de basiskennis (taal en rekenen) en basisvaardigheden waarborgen. Alleen dan kunnen vmbo-ers succesvol doorstromen naar vervolgonderwijs en succesvol deel nemen aan de samenleving. Kinderen hebben recht op goed onderwijs. Daarom niet langer gedogen dat zwakke scholen jaren doormodderen. Scholen die slecht presteren moeten we ondersteunen met EHBO-teams. Dat zijn teams van specialisten die voor korte tijd het schoolbestuur ondersteunen en adviseren. En als dat niet helpt moeten we scholen sluiten. Laatbloeiers verdienen een kans. Zij mogen niet na vijf jaar worden weggestuurd zonder diploma. Laat ze desnoods in zes jaar hun opleiding afronden. Kinderen met achterstanden moeten worden bijgespijkerd in weekendscholen. Maar ook: niet elke leerling heeft de capaciteit om startkwalificatie te halen. Zij hebben wel recht op goed onderwijs dat hen helpt een plaats op de arbeidsmarkt te verwerven. Veel jongeren op het vmbo kunnen beter met hun handen dan met hun hoofd leren. Daarom ruimbaan voor de ambachtschool nieuwe stijl. De vakschool moet terug. We willen de schooluitval terugdringen door geïntegreerde vmbo en mbo opleidingen. Vaak blijkt de overstap van vmbo naar mbo een te grote stap voor leerlingen en haken zij af. Met een geïntegreerde opleiding voorkom je dat leerlingen teleurgesteld uitstromen.

Tot slot: de politiek moet scholen, docenten, leerlingen en ouders te hulp schieten om alle kinderen goed onderwijs te bieden. De PvdA presenteert vandaag de plannen hoe zij de scholen wil helpen en op basis van de reactie van leerlingen, docenten en scholen past de PvdA-fractie deze voorstellen aan. Begin 2009 verschijnt een nieuw boekwerk met alle aanbevelingen voor de vmbo van de toekomst. Dat is een vervolg op de fractienotitie 'lang leve het vmbo' uit 2004.

Meer informatie over het vmbo: PvdA-kamerlid Staf Depla 06-18306006 Meer informatie over het programma: Erwin Buter, persvoorlichter: 06-52328772

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl