Ingezonden persbericht


BSA introduceert allesomvattende versie van Software Asset Management (SAM)

Met SAM Advantage van BSA halen bedrijven eenvoudig de wereldwijde SAM-standaard en profiteren ze van groot aantal voordelen

Amsterdam, 24 november 2008 â¤* De Business Software Alliance (BSA) introduceert een nieuwe, allesomvattende versie van zijn Software Asset Management-programma (SAM). SAM inventariseert alle aanwezige software en zorgt ervoor dat een organisatie het maximale uit die software haalt. De nieuwe versie stelt IT-managers en serviceproviders in staat eenvoudig te profiteren van de voordelen van het SAM-programma van BSA.

SAM Advantage van BSA, dat in 2009 zal zijn voltooid, is het eerste SAM-programma dat:
* is gebaseerd op wereldwijde standaarden volgens de International Standards Organization (ISO). BSA werkt hiervoor officieel samen met de verantwoordelijke ISO/IEC-werkgroep;
* leveranciersonafhankelijk is en gesponsord wordt door BSA. BSA is een onafhankelijke non-profitorganisatie die zich richt op de promotie van een veilige en legale digitale wereld;
* de belangrijkste softwarebedrijven ter wereld erkennen en ondersteunen;
* op maat in te richten is naar de wensen en mogelijkheden van elke organisatie;
* professionele partners, resellers en specialisten consistent leveren.

Proefprojecten met het SAM-programma van BSA beginnen binnenkort, de uitrol vindt gedurende 2009 plaats.

'SAM Advantage van BSA is ontwikkeld om alle partijen de kennis en ondersteuning te bieden, die ze nodig hebben om hun software optimaal te beheren. Dit gebeurt door middel van een flexibel stappenplan', zegt Robert Holleyman, President en CEO van BSA.

Hoewel SAM zich de laatste jaren in een groeiende belangstelling mag verheugen, is het nog niet zo massaal omarmd als verwacht. Dit is grotendeels te wijten aan een gebrek aan universeel erkende standaarden en aan opleidingscapaciteit. 'SAM-ontwikkelaars hebben de laatste jaren grote vooruitgang geboekt. Maar tot op heden was er geen consistente, toonaangevende versie die eenvoudig te implementeren is. SAM Advantage van BSA voldoet aan die behoefte', zegt Peter Beruk, Senior Director Compliance Marketing bij BSA.

'Onlangs hebben we een wereldwijd onderzoek geïnitieerd. Hieruit bleek dat een gefaseerde aanpak als die van SAM Advantage een must is', zegt David Bicket, voorzitter van de werkgroep die belast is met de ISO/IEC 19770-1 SAM-standaard. 'SAM Advantage van BSA doet dit en stippelt bovendien een heldere koers uit naar standaardisatie. In mijn optiek komt deze software tegemoet aan de werkelijke eisen waar bedrijven aan moeten voldoen. De aanpak, zoals BSA deze voorstaat, wordt op dit moment getest als een potentiële toekomstige standaard.'

Hoe werkt het?
BSA ontwikkelde het nieuwe programma als antwoord op de ISO/IEC 19770-1 SAM-standaard, zoals die in 2006 is gepubliceerd door ISO. Hoewel dit een standaard is met uitgebreide specificaties, ontbrak een begeleidende implementatieprocedure. Veel bedrijven werden daarom ontmoedigd tijdens het implementatieproces.

Om deze uitdaging het hoofd te bieden, werkte BSA bij de ontwikkeling van het SAM-raamwerk nauw samen met partners in de sector. Het SAM-programma van BSA telt vier lagen, variërend van basaal tot geavanceerd. Hierdoor kan elke organisatie deze hoogwaardige software implementeren alnaargelang hun eigen specifieke wensen en behoeften. Aangesloten SAM-partners ontvangen een training en middelen. Daarna werken ze samen met organisaties die SAM al hebben geïmplementeerd. Dit biedt ze de mogelijkheid het gewenste SAM-niveau te bereiken.

BSA SAM Advantage-lagen
Resultaten
Laag 1 - Betrouwbare data: weten wat u in huis hebt Biedt het basale raamwerk voor het effectieve beheer van software. Het geeft organisaties tevens een compleet overzicht van de software die aanwezig is op het bedrijfsnetwerk. Daarnaast krijgt een bedrijf tot in detail inzicht in de licenties en de bijbehorende verplichtingen. Laag 2 - Omgevingsbbeheer:
consistent beheer
Elk bedrijf moet voldoen aan de wettelijke regelgeving. Alleen met effectief beheer en effectieve procedures kan het management risico's herkennen, inschatten en beheersen, en noodzakelijke beheertaken uitvoeren. Laag 3 - Belangrijke operationele prrocessen:
intuïtieve integratie van SAM in de bedrijfsprocessen In deze laag is SAM geïntegreerd in belangrijke operationele processen. Het doel hiervan is om de informatiestroom op gang te houden en de onderhandelingspositie van een bedrijf te versterken. Dit maakt het programma makkelijk herhaalbaar en beschikbaar. Complete systeemintegratie:
langetermijnvoordelen
Volledige implementatie overeenkomstig de ISO/IEC 19770-1-standaard. Wanneer een bedrijf kiest voor de vierde laag, zijn de SAM-processen volledig geïntegreerd in alle management- en operationele systemen en processen.

Veel voordelen
SAM Advantage van BSA biedt een groot aantal voordelen voor elk bedrijf dat op dit moment al beschikt over een SAM-programma of plannen heeft er een te implementeren.
* Softwaregebruikers en IT-managers kunnen SAM Advantage van BSA gebruiken om hun documentatie te verzorgen op basis van wereldwijde best practices, prestaties verbeteren, risico's verkleinen, juridische problemen vermijden, geld besparen en ter ondersteuning bij toekomstige softwareaankopen.
* Value-Added Resellers (VAR's), trainers en specialisten kunnen hun klanten in toenemende mate een consistent en flexibel SAM-programma bieden, erkend door de allergrootste autoriteiten ter wereld.
* Software-uitgevers profiteren doordat SAM bijdraagt aan de klanttevredenheid en softwarepiraterij terugdringt. Geschat wordt dat de wereldwijde softwaresector door piraterij 48 miljard Amerikaanse dollars per jaar aan inkomsten misloopt.

Follow-up
Begin 2009 gaat BSA zijn SAM-partners, inclusief onafhankelijke resellers en SAM-ontwikkelaars, hoogwaardige opleidingen en middelen aanbieden op basis van de SAM Advantage-methode. Tot die tijd zal BSA tests uitvoeren met de vier lagen van dit programma.

Voor meer informatie over SAM Advantage van BSA of voor het inschrijven voor de vroege test- en trainingsessies, bezoek www.bsa.org/SAMAdvantage. De website van de werkgroep voor SAM-standaarden (ISO/IEC JTC1 SC7 WG21) is www.19770.org.

###

Over Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, CNC, Corel, Mathworks, Microsoft, Mindjet, Monotype Imaging, Quark, Siemens PLM Software, Solid Works, Symantec en Tekla. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht