Ingezonden persbericht


Persbericht Halt Nederland - 24 november 2008

De nieuwe vuurwerkcampagne van Halt richt zich ook op de ouders

Halt geeft tips en informatie over het veilig en verantwoord omgaan met vuurwerk

Bijgaand treft u exemplaren aan van de nieuwe vuurwerkvoorlichtingsmaterialen die dit jaar door de Halt-bureaus in heel Nederland gebruikt worden bij hun voorlichtingen.

Basisonderwijs: Vuurwerk: ben jij er klaar voor?

De voorlichtingen in het basisonderwijs zijn primair gericht op kennisoverdracht. Het lesboekje voor de leerlingen van groep 7 en 8 gaat in op vuurwerkthema's als veiligheid, vernieling, slachtoffers, wetten en regels. De b.o.-poster spreekt de jongeren aan op hun eigen verantwoordelijkheid.

Voortgezet onderwijs: knal relaxed

De meeste leerlingen in klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kennen de regels en gevaren van vuurwerk. Ondanks dat blijft vuurwerk voor velen van hen een spannende uitdaging. De Halt-voorlichtingen in het v.o. richten zich dan ook met name op hun manier van omgaan met vuurwerk: denk je aan je eigen veiligheid en die van omstanders, probeer je overlast te voorkomen en durf jij nee te zeggen als je vrienden je uitdagen iets te doen met vuurwerk dat niet mag?

De materialen voor klas 1 en 2 van het v.o. (een 'boomerang'-card en poster) benaderen vuurwerk als een feestje, maar spreken de jongeren tegelijkertijd aan op hun verantwoordelijkheid om het leuk te houden.

De voorlichtingen van Halt kunnen worden ondersteund door films en praktische werkvormen. Daarnaast is er een vuurwerkwebsite met een prijsvraag: www.knalrelaxed.nl.

Ouders
Vooral als jongeren naar het voortgezet onderwijs gaan, wordt het voor ouders moeilijker om zicht op hen te houden. Maar ook in het basisonderwijs is het al belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik van vuurwerk. Op de website www.knalrelaxed.nl staan hierover tips voor ouders. Daarnaast biedt Halt scholen en gemeentes brieven aan die zij aan ouders kunnen versturen of meegeven. In de brief wordt ingegaan op hun rol en wordt gewezen op de informatie op de website. Ouders van jongeren die bij Halt komen voor een Halt-afdoening voor vuurwerk, worden ook expliciet gewezen op de informatie en tips op de website.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Halt Nederland, telefoonnummer 071 750 21 00, of kijk op www.halt.nl.

Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit bij jongeren tot 18 jaar. Van de gemiddeld 50.000 jongeren per jaar die door de politie aangehouden worden, gaan er zo'n 20.000 naar een Halt-bureau voor een Halt-afdoening (12-18 jaar) en zo'n 2.000 voor een Stop-reactie (12-min). Halt Nederland is de landelijke organisatie van de Halt-sector en ondersteunt het werk van de Halt-bureaus, in samenspraak met relevante (keten)partners. Deze ondersteuning bestaat onder andere uit dienstverlening, belangenbehartiging en beleidsontwikkeling en -onderzoek. Halt Nederland ontvangt een subsidie van het ministerie van Justitie.


---- --