Ingezonden persbericht


Socratische bevraging van feiten en meningen

De staat van het klimaatonderzoek ter discussie
Analyse van en alternatief voor het Deltaplan 2008

RUURLO, 24 november 2008 - Eind deze week verschijnt aflevering 2008, 5 van het kritische tijdschrift Spil. Twee belangrijke thema's trekken daarin vooral de aandacht: de actuele, niet erg florissante stand van zaken in het 'officiële' klimaatonderzoek en de kritische ontvangst door onafhankelijke deskundigen van het begin september met overbodige donderpreken gepresenteerde Deltaplan van de Staatscommissie Veerman.

Hachelijke hypothese

Op strikt wetenschappelijke gronden is nog geen volledig sluitend bewijs geleverd dat de in de laatste kwarteeuw door klimatologen omarmde broeikashypothese van Svante Arrhenius (1859-1927) niet deugt als verklaring van klimaatveranderingen. In de afgelopen jaren is er wel toenemende twijfel gerezen aan de houdbaarheid ervan. De in werkelijkheid waarneembare verschijnselen blijken zich niet te houden aan de 'voorspellingen' waartoe nijvere rekenmeesters blijven komen met behulp van computersimulaties die op genoemde hypothese zijn gebaseerd.

Op zoek naar waarheid

Al diverse keren heeft Arthur Rörsch hierop gewezen in Spil, zich in zijn kritische artikelen baserend op jarenlang volgehouden literatuurstudie en directe gedachtewisseling met andere kritische wetenschappers. Tot een intensieve communicatie met representanten van de 'officiële' klimaatwetenschap leidde dit helaas niet, althans in onvoldoende mate. Laatstgenoemden waren te zeer overtuigd van hun eigen - door het IPCC gesanctioneerde - gelijk. Zij vonden en blijven volhouden dat "the science is settled" - alsof in enige wetenschap ooit daarvan sprake zou kunnen zijn. In deze aflevering van Spil onderneemt Rörsch een welhaast ultiem te noemen poging om te komen tot een diepgaande gedachtewisseling tussen de verdedigers van de gangbare benadering met hun doorgaans alarmistische boodschap en hun critici, de sceptici ofwel klimaatrealisten. De methode die hij daarbij voorstelt, is de wederzijdse kritische ondervraging, zoals die ooit werd beproefd door de Griekse filosoof Socrates (469-399 voor Christus). Het is (weer) afwachten of deze uitnodiging wordt aanvaard.

Beweging op het Binnenhof?

Intussen lijkt de maatschappelijke acceptatie van het gangbare, op de AGW-hypothese gebaseerde klimaatverhaal eveneens steeds sterker aan erosie onderhevig te zijn. Een groeiende stroom van kritisch wetenschappelijke publicaties roept dan ook grote twijfel op aan de houdbaarheid ervan. Zelfs bij het niveau van het aan de lopende band verrichte klimaatonderzoek worden vraagtekens geplaatst, in het bijzonder bij de ontwikkeling en het gebruik van 'voorspellende' klimaatsimulatiemodellen. Wat is eigenlijk de staat van het klimaatonderzoek? Media ontwikkelen een kritischer houding ten opzichte van wat hun als wetenschappelijk onbetwistbare feiten wordt aangereikt. Aanprijzingen van meermalen als 'spindoctor' optredende voorlichters worden steeds minder voor zoete koek geslikt. Mede daardoor rijst er eveneens twijfel bij politici, ook op ons aller Binnenhof. Tot nu toe functioneerden onze volksvertegenwoordigers in hoge mate mede als adherenten en verdedigers van een geldverslindend 'klimaatbeleid' dat - zoals Frans Sluijter in Spil 2008, 2/3 helder uiteenzette - weinig of verkeerd stuur geeft aan een op zichzelf nodig energiebeleid.

Mondiaal wijkend perspectief

Hans Labohm - voor de lezers evenmin een onbekende - schetst in kort bestek de actuele, zeker voor politici ietwat benauwende situatie. Politiek of zakelijk belanghebbenden als VROM-minister Jacqueline Cramer en groeiende energiegigant Econcern doen nog hun uiterste best om straks in Poznan de conceptie van een zoon van Kyoto zeker te stellen. De steun voor zulke lobby-activiteiten brokkelt echter zienderogen af, uiteraard mede als gevolg van de actuele kredietcrisis en de zich aftekenende economische recessie. Centraal- en Oost-Europese landen passen er begrijpelijkerwijs voor, hun op gang komende economische ontwikkeling te belasten met de wrange vruchten van een te lang beleden waanidee. Nog minder zijn economische wereldmachten in spe als China en India daartoe bereid.

Een adequaat beschermde Delta?

Ingetrokken is inmiddels het 'scarlet alert' waarmee begin september de Staatscommissie Veerman haar rapport lanceerde, hier Deltaplan II genoemd (na dat van 1960). Maar ook los van de apocalyptische zeespiegelstijgingen die de commissie voorspelde, stuiten haar aanbevelingen op tal van bedenkingen en bezwaren. Een kritische analyse geeft in deze Spil Han Vrijling, hoogleraar waterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Kees Boorsma, directeur van het bekende Ingenieursbureau Boorsma, doet nog een stap verder en presenteert een eigen, de complete water- en veiligheidsproblematiek omvattend Deltaplan III. Politici en geïnteresseerde leken noch terzake deskundigen zullen zich kunnen onttrekken aan een grondige discussie over het rapport van Veerman c.s., dat al te vlotjes werd omarmd door de minister-president.

Meer documentatie

De complete inhoudsopgave van Spil 2008, 5 vindt u in de bijlage bij dit bericht: 03_spil_05_2008.pdf.

Zie voor uitgebreide informatie over het Spil-project, alsmede eerder verschenen artikelen, de website:

http://www.platteland-in-perspectief.nl

Communicatie

Adressen waarop u contact kunt opnemen met de redactie van Spil:

spilredactie@platteland-in-perspectief.nl

a.j.voortman@planet.nl

De eindredacteur is graag bereid, de nodige adresgegevens te verstrekken aan journalisten die de auteur van een bepaalde bijdrage willen interviewen.

Bestellingen van losse nummers en abonnementen zijn mogelijk op het adres:

spiladministratie@platteland-in-perspectief.nl

Desbetreffende informatie vindt u op bovengenoemde website, alsmede in bijlage SPILABON.DOC.

253-254 / 2008 ­ nummer 5

Kritisch tijdschrift over productie en verbruik van voedsel, grondstoffen en energie, voedselveiligheid, relaties tussen stad en land, landbouw- en plattelandsontwikkeling, landschaps-, natuur- en milieubeheer

De staat van het klimaatonderzoek 2008 vergt open discussie Kyoto implodeert onder druk van grimmige economische realiteit Analyse van en alternatief voor het Deltaplan 2008 Toekomstvast advies of donderpreek? · Meer duurzaam Deltaplan-Boorsma Een atol voor de kust van Nederland? · Betere toeristische promotie


---- -- REDACTIONEEL EN COLOFON

Om socratische bevraging Redactie Geart Benedictus Van feiten en meningen Lourens Gengler Jaap Hanekamp Huib Hogerheijde Arend Jan Voortman Joost van Kasteren Leffert Oldenkamp Op strikt wetenschappelijke gronden is nog geen volledig sluitend bewijs gele- verd dat de in de laatste kwarteeuw door klimatologen omarmde broeikashy- Arend Jan Voortman pothese van Arrhenius (1859-1927) niet deugt als verklaring van klimaatver- anderingen. In de afgelopen jaren is er wel toenemende twijfel gerezen aan de Productie houdbaarheid ervan. De in werkelijkheid waarneembare verschijnselen blijken zich niet te houden aan de `voorspellingen' waartoe nijvere rekenmeesters blij- Hoofd- en eindredactie: ven komen met behulp van computersimulaties die op genoemde hypothese Arend J. Voortman zijn gebaseerd. Uitgeverij: Klanderman Communicatie/Research Op zoek naar waarheid
Al diverse keren heeft Arthur Rörsch hierop gewezen in Spil, zich in zijn kri- Grafische productie: tische artikelen baserend op jarenlang volgehouden literatuurstudie en directe Drukkerij Hooiberg Salland, Deventer gedachtewisseling met andere kritische wetenschappers. Tot een intensieve communicatie met representanten van de `officiële' klimaatwetenschap leidde dit helaas niet, althans in onvoldoende mate. Laatstgenoemden waren te zeer Administratie en redactie overtuigd van hun eigen - door het IPCC gesanctioneerde - gelijk. Zij vonden Postadres en telefoon: en blijven volhouden dat the science is settled - alsof in enige wetenschap ooit Slootsdijk 9, 7261 SB RUURLO daarvan sprake zou kunnen zijn. 0573 491810 b.g.g. 452075 In deze aflevering van Spil onderneemt Rörsch een welhaast ultiem te noemen poging om te komen tot een diepgaande gedachtewisseling tussen de verdedi- gers van de gangbare benadering met hun doorgaans alarmistische boodschap E-mail-adressen: en hun critici, de sceptici ofwel klimaatrealisten. De methode die hij daarbij spiladministratie@platteland-in-perspectief.nl voorstelt, is de wederzijdse kritische ondervraging, zoals die ooit werd beproefd door de Griekse filosoof Socrates (469-399 voor Christus). spilredactie@platteland-in-perspectief.nl Het is (weer) afwachten of deze uitnodiging wordt aanvaard. a.j.voortman@planet.nl Beweging op het Binnenhof?
Intussen lijkt de maatschappelijke acceptatie van het gangbare, op de AGW-hy- Abonnementen pothese gebaseerde klimaatverhaal eveneens steeds sterker aan erosie onder- Spil verschijnt tweemaandelijks. hevig te zijn. Een groeiende stroom van kritisch wetenschappelijke publicaties Een abonnement is op elk moment roept dan ook grote twijfel op aan de houdbaarheid ervan. Zelfs bij het niveau aan te gaan, desgewenst met een van het aan de lopende band verrichte klimaatonderzoek worden vraagtekens geplaatst, in het bijzonder bij de ontwikkeling en het gebruik van `voorspellen- eerder verschenen nummer. de' klimaatsimulatiemodellen. Wat is de staat van het klimaatonderzoek? Individuele personen, gezinnen en Media ontwikkelen een kritischer houding ten opzichte van wat hun als we- andere kleine samenlevingsverbanden tenschappelijk onbetwistbare feiten wordt aangereikt. Aanprijzingen van meer- komen in aanmerking voor een particulier malen als spindoctor optredende voorlichters worden steeds minder voor zoete koek geslikt. Mede daardoor rijst er eveneens twijfel bij politici, ook op ons aller abonnement. Ondernemingen, Binnenhof. Tot nu toe functioneerden onze volksvertegenwoordigers in hoge organisaties en instellingen behoren mate mede als adherenten en verdedigers van een geldverslindend `klimaatbe- te kiezen voor een institutioneel leid' dat - zoals Frans Sluijter in Spil 2008, 2/3 helder uiteenzette - weinig of verkeerd stuur geeft aan een op zichzelf nodig energiebeleid. abonnement. De met beide abonnementsvormen Mondiaal wijkend perspectief corresponderende prijzen zijn respectievelijk Hans Labohm - voor de lezers evenmin een onbekende - schetst in kort bestek de actuele, zeker voor politici ietwat benauwende situatie. Politiek of zakelijk 29,00 en 50,50 euro per zes opeenvolgende belanghebbenden als VROM-minister Jacqueline Cramer en groeiende ener- afleveringen (beide bedragen inclusief giegigant Econcern doen nog hun uiterste best om straks in Poznan de concep- 6% omzetbelasting). tie van een zoon van Kyoto zeker te stellen. De steun voor zulke lobby-activi- teiten brokkelt echter zienderogen af, uiteraard mede als gevolg van de actu- ele kredietcrisis en de zich aftekenende economische recessie. Losse nummers Centraal- en Oost-Europese landen passen er begrijpelijkerwijs voor, hun op Elke aflevering is los te bestellen door gang komende economische ontwikkeling te belasten met de wrange vruchten 7,00 euro (inclusief verzendkosten en van een te lang beleden waanidee. Nog minder zijn economische wereldmach- ten in spe als China en India daartoe bereid. omzetbelasting) over te maken naar de bank- of girorekening van het tijdschrift. Een adequaat beschermde Delta?
Ingetrokken is inmiddels het scarlet alert waarmee begin september de Staats- Advertenties in Spil commissie Veerman haar rapport lanceerde, hier Deltaplan II genoemd (na dat van 1960). Maar ook los van de apocalyptische zeespiegelstijgingen die de com- Informatie over mogelijkheden en missie voorspelde, stuiten haar aanbevelingen op tal van bedenkingen en be- tarieven van adverteren is te vinden zwaren. Een kritische analyse geeft in deze Spil Han Vrijling, hoogleraar wa- op de website. terbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Kees Boorsma, directeur van het bekende Ingenieursbureau Boorsma, doet nog een stap verder en pre- senteert een eigen, de complete water- en veiligheidsproblematiek omvattend Betalingsmogelijkheden Deltaplan III. Raborekening 3567.40.420 of Politici en geïnteresseerde leken noch terzake deskundigen zullen zich kunnen Postbankrekening 3690217 ten name onttrekken aan een grondige discussie over een rapport dat al te vlotjes werd omarmd door de minister-president. van het Tijdschrift Spil te Ruurlo 2 Spil / 253-254


---- -- INHOUD

253-254

2008 ­ nummer 5 Blijft de Westerschelde open; wanneer ligt Antwerpen aan zee? (foto voorblad: Ronald den Dekker) Om socratische bevraging
Van feiten en meningen
Arend Jan Voortman / 2 /
Etymologische verkenningen
Kritiek en hypocrisie rond de crisis
Huib Hogerheijde / 4 /
De politiek zal de bakens moeten verzetten
Kyoto implodeert onder druk van grimmige economische realiteit Hans Labohm / 5-6 /
Een uitnodiging tot discussie
De staat van het klimaatonderzoek 2008
Arthur Rörsch / 7-14 /
Het Deltaplan 2008 kritisch geanalyseerd
Een toekomstvast advies of een donderpreek?
J.K. Vrijling / 15-18 /
Presentatie van een alternatief Deltaplan
Meer duurzame oplossingen tegen lagere kosten
K. Boorsma / 19-26 /
Een atol voor de kust van Nederland?
Zand kan ook innovatief worden gesuppleerd
Noor van Andel / 27-28 /
Beter een goede buur dan een verre vriend?
Aanbevelingen voor het versterken van de toeristische aantrekkingskracht van Nederland
Bas Breman, Joke Luttik en Maarten Jacobs / 29-32 / Surf ook eens naar www.platteland-in-perspectief.nl en attendeer uw relaties daarop! Spil / 253-254 3

Een abonnement: particulier of institutioneel

Het tijdschrift Spil verschijnt tweemaandelijks, tegen het einde van elke even maand. Een abonnement is op ieder moment aan te gaan. Desgewenst kunt u het laten beginnen met een eerder verschenen nummer. Als nieuwe abonnee kunt u - afhankelijk van uw situatie - opteren voor een particulier of een institutioneel abonnement. De prijs van het eerste bedraagt 29,00 euro, die van het tweede 50,50 euro per zes afleveringen (beide bedragen inclusief 6 procent btw). Individuele personen, gezinnen en andere kleine samenlevingsverbanden komen in aanmerking voor een particulier abonnement. Ondernemingen, organisaties en instellingen behoren te kiezen voor een institutioneel abonnement.

Aanmelding en eventuele beëindiging

Uw aanmelding als abonnee ontvangen wij graag per e-mail of per post. De Spil-administratie dient daarbij de beschikking te krijgen over: " het van toepassing zijnde arrangement (particulier of institutioneel), " het gewenste ingangsnummer,
" uw naam en postadres,
" bij een institutioneel abonnement eventueel: de naam van de te attenderen persoon of afdeling, " uw e-mailadres,
" uw telefoonnummer.
Aanvullende achtergrondinformatie is daarnaast welkom, bijvoorbeeld over uw beroeps- en bedrijfsactiviteiten. Zoals bij tijdschriften gebruikelijk is, wordt een abonnement op Spil aangegaan voor onbepaalde tijd. >>
Abonnementsvoorwaarden

Facturering van de abonnementskosten vindt plaats per serie van zes opeenvolgende afleveringen, zoveel mogelijk rond de verschijning van het eerste nummer in de desbetreffende serie. Een abonnement kan schriftelijk worden opgezegd, uiterlijk één maand voordat een volgende serie van zes afleveringen begint te verschijnen.

Een los nummer?

Trekt een Spil-nummer in het bijzonder uw aandacht (maar wilt u niet meteen een abonnement nemen), dan kunt u dat los bestellen door 7 euro (inclusief verzendkosten en omzetbelasting) over te maken naar de bank- of girorekening van het tijdschrift, onder vermelding van de gewenste aflevering.

Betalingsmogelijkheden en adressen

Betalingen zijn mogelijk via
Raborekening 3567.40.420
Postbankrekening 369 02 17
beide ten name van
Tijdschrift Spil, Slootsdijk 9, 7261 SB Ruurlo.

E-mailadres van de administratie:
spiladministratie@platteland-in-perspectief.nl

Website van het Spil-project

http://www.platteland-in-perspectief.nl


---- --

---- --