Gemeente Sittard-Geleen


169_2007

Individuele behandeling Afvalwater (IBA) voor 16 woonarken in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 24 november 2008 ­ In dee berghaven nabij Schipperskerk wordt bij 16 woonarken een drijvende minizuiveringsinstallatie geplaatst. Tot nu toe hebben deze arken het afvalwater ongezuiverd op de Berghaven (onderdeel van het Julianakanaal) geloosd. De Wet Verontreiniging Oppervlaktewater verbiedt deze lozingen.

De woonarken kunnen niet aangesloten worden op het riool, omdat daarvoor in het dijklichaam gegraven moet worden over een lengte van 700 meter en een diepte van 3,50 meter. Dit betekent een verzwakking van de dijk en is absoluut onwenselijk.

'Samen met Afmitech is een unieke oplossing bedacht. Het installeren van drijvende minizuiveringsinstallaties bij elke woonark afzonderlijk. Een project dat op zo'n grote schaal in Nederland nog niet is toegepast en inmiddels de nodige aandacht krijgt in de rest van het land waar een dergelijke problematiek ook speelt,' aldus wethouder Widdershoven.

Het totale project kost 165.000 euro. De bewoners dragen 1.000 euro per ark bij.

Amfitech heeft de bewoners van de arken betrokken bij de uitvoering en realisatie van de IBA's, omdat zij het beste van de situatie ter plekke op de hoogte zijn. Op deze wijze is een optimaal resultaat bereikt.