Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

8 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200704739/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Vergunning Natuurbeschermingswet voor Nederlandse Kokkelvisserij) Uitspraak over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij. De vergunning is voor een periode van vier jaar (november 2006 - november 2010) verleend voor het uitvoeren van een kokkelkweekproef. Bij deze proef worden op kansarme plaatsen in de Westerschelde kokkelbroed en kleine kokkels opgevist en vervolgens in kweekpercelen in de Oosterschelde weer uitgezaaid. Als de kokkels op de percelen zodanig zijn gegroeid dat ze geschikt zijn voor consumptie, worden ze opgevist. Doel van de proef is onder meer te bekijken of er commercieel interessante alternatieven zijn voor het vissen op wilde kokkels, waarbij tevens de natuurwaarden worden gerespecteerd. Stichting De Faunabescherming is van mening dat het verplaatsen van de kokkels vanuit de Westerschelde grote gevolgen kan hebben, doordat er te weinig voedsel overblijft voor de scholekster en de kanoetstrandloper in het gebied. Daarom is zij tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 30 juni jl. op zitting behandeld.
2. 200706908/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Borneo, Sporenburg en Rietvelden" van het stadsdeel Zeeburg in Amsterdam) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland, waarbij het bestemmingsplan "Borneo, Sporenburg en Rietvelden" van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Zeeburg, grotendeels is goedgekeurd. Het plan heeft betrekking op de schiereilanden Borneo en Sporenburg en het gebied de Rietlanden. Het plan maakt onder meer de komst van het gebouw "Fountainhead" aan de oever van de Ertskade in Amsterdam mogelijk. In het gebouw van zestig meter hoog worden onder meer appartementen, een bovengrondse parkeergarage en een basisschool gevestigd. Onder meer de Vereniging "Stop Fountainhead", die meerdere omwonenden vertegenwoordigt, is het niet eens met het plan en is tegen het besluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vinden onder meer dat het gebouw niet in de omgeving past en dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende zijn onderzocht. Verder verzetten zij zich tegen de komst van de parkeergarage. Deze is volgens hen in strijd met het parkeerbeleid van het stadsdeel. Ook theaterclub Panama aan de Oostelijke Handelskade is in beroep gekomen bij de Raad van State. Panama, dat ook een café-restaurant bevat, is het er niet mee eens dat de provincie geen goedkeuring heeft verleend aan het bestemmingsplan voor zover daarin horeca in het gebied wordt toegestaan. Hierdoor zou Panama de activiteiten van het restaurant moeten staken. De zaak is op 25 september jl. op zitting behandeld.


3. 200708245/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Buitengebied Arnhem Noord 2007" van de gemeente Arnhem) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij het bestemmingsplan "Buitengebied Arnhem Noord 2007" van de gemeente Arnhem grotendeels is goedgekeurd. Het plan omvat het noordelijke buitengebied van de gemeente. Het gebied kenmerkt zich door de overgang van de stad naar het Veluwemassief. Naast dit nationale natuurgebied kent het gebied diverse landgoederen en grootschalige functies zoals sportcomplex Papendal, Burgers' Zoo en militaire complexen. In het bestemmingsplan is onder meer de mogelijkheid opgenomen om de gronden bij het zogenoemde Reijersheide en 't Heide Huis te wijzigen in een nieuw landgoed. Het doel daarvan is om de landschappelijke en ecologische kwaliteit, de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van het gebied voor met name wandelaars te bevorderen. De provincie heeft hieraan goedkeuring onthouden, omdat de ontwikkeling van het landgoed volgens haar niet past in het streekplanbeleid. Onder meer Hotel Café Restaurant West End is het hier niet mee eens, omdat hij hierdoor geen nieuw landgoed op zijn terrein bij Reijersheide kan aanleggen. West End is daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een aantal inwoners van Arnhem is het er onder meer niet mee eens dat het gebied aan beide kanten van Het Lage Erf als nieuw landgoed 'Laag Erf' is aangewezen. Uit geen enkel document blijkt wat de meerwaarde daarvan is, aldus de inwoners. Verder zijn zij het er niet mee eens dat zes wooneenheden zijn toegestaan op het toekomstige landgoed, terwijl in het Streekplan wordt uitgegaan van maximaal drie wooneenheden. De zaak is op 30 september jl. op zitting behandeld.
4. 200708275/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunningen Mefigro in looptijd beperkt door provincie Gelderland) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij de milieuvergunningen uit 1980 en 1986 van Mefigro Gendt B.V. aan de Polder in Gendt zijn gewijzigd. Het gaat om een terugwinbedrijf voor non-ferrometalen. In het bedrijf worden onder meer auto- en vliegtuigonderdelen gesloopt, gesneden en gesmolten. Verder wint het bedrijf non-ferro- en ferrometalen terug uit remblokken door middel van verhitting. Het provinciebestuur heeft besloten dat beide vergunningen op 31 december van dit jaar aflopen. Het college wil dat Mefigro één nieuwe vergunning aanvraagt voor het hele bedrijf, zodat hij de activiteiten van het bedrijf opnieuw kan beoordelen. Dit doet de provincie om de tien jaar namelijk ook bij andere afvalverwerkende bedrijven in Gelderland. Mefigro vindt dat niet de provincie, maar de gemeente bevoegd is om de vergunningen te wijzigen. Verder vindt het bedrijf dat er geen einddatum aan de vergunningen had mogen worden verbonden gelet op de relevante regelgeving voor afvalbedrijven. De zaak is op 8 september jl. op zitting behandeld.
5. 200800359/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Kapvergunningen
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor kap van bosplantsoen en bouw school in Naarden) Uitspraak over de kapvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Naarden heeft verleend voor het kappen van 3.100 m² bosplantsoen aan de Verlengde Fortlaan in Naarden. De uitspraak gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur van Naarden heeft verleend voor de bouw van een school, ook aan de Verlengde Fortlaan. Dit schoolgebouw moet een dependance worden van de Minister Calsschool en bestaat uit acht schoollokalen en een archief- en vergaderruimte. Het project voorziet verder in een speelterrein van circa 760 m², maximaal acht parkeerplaatsen en een verbreding en verharding van een bestaand voetpad vanaf de Cort van der Lindenlaan tot aan de school. Het project wordt gerealiseerd in een park dat ligt tussen de woonwijk Fortlanden en het natuurgebied Naardermeer. Een aantal inwoners van Naarden is onder meer van mening dat de kap- en de bouwvergunning negatieve gevolgen hebben voor het beschermde natuurgebied Naardermeer. De zaak is op 14 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 200801078/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Noordwestelijk Villagebied" van de gemeente Hilversum) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Noordwestelijk Villagebied" van de gemeente Hilversum. Het bestemmingsplan heeft een zogenoemd consoliderend en beheersmatig karakter. De aanleiding voor het plan is het voornemen om het gebied aan te wijzen als een beschermd stadsgezicht als bedoeld in de Monumentenwet. Deze zaak heeft eerder voor de Raad van State gespeeld. In februari 2007 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak een eerder goedkeuringsbesluit gedeeltelijk vernietigd. Deze uitspraak met zaaknummer 200601037/1 is op de website van de Raad van State te lezen. De provincie heeft naar aanleiding van deze uitspraak een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Onder meer De Wijkvereniging De Parken is het ook met dit nieuwe besluit niet eens en is, net als tegen het vorige goedkeuringsbesluit, in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 23 oktober jl. op zitting behandeld.
7. 200801483/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Geen toestemming beveiligingswerkzaamheden president Hells Angels) Uitspraak over het besluit van de korpschef van de politieregio Brabant-Noord om geen toestemming te verlenen aan de president van de Hells Angels om beveiligingswerkzaamheden te verrichten. Een discotheek uit Nieuwkuijk had voor hem toestemming gevraagd aan de korpschef. Die toestemming is vereist op grond van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties. De korpschef heeft deze toestemming geweigerd, omdat de betrouwbaarheid van de persoon volgens hem niet boven elke twijfel is verheven. Hiertoe voert de korpschef aan dat de persoon betrokken is geweest bij mishandeling, bedreiging en afpersing en dat er een strafzaak loopt over deelname aan een criminele organisatie. De president van de Hells Angels vindt dat de korpschef de toestemming niet had mogen weigeren, omdat het strafdossier inmiddels is gesloten en hij niet meer kan worden vervolgd. De rechtbank in 's-Hertogenbosch verklaarde in januari van dit jaar een eerder beroep van hem ongegrond. De zaak is op 20 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 200802109/1
datum van uitspraak: woensdag 26 november 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Schadevergoeding
inhoudsindicatie:

(Weigering schadevergoeding vanwege aanleg Betuweroute en rangeerterrein) Uitspraak over de afwijzing door de minister van Verkeer en Waterstaat van het verzoek om schadevergoeding vanwege de aanleg van de Betuweroute. Een inwoner van Heerde had hierom verzocht. Hij stelt schade te hebben geleden doordat de Betuweroute en een rangeerterrein - het zogenoemde Container Uitwissel Punt (CUP) -in de buurt van zijn woonboerderijen en kookhuis aan de Eimerensestraat in Heerde zijn aangelegd. Hierdoor ondervindt hij geluidsoverlast, waardoor de waarde van zijn woonboerderijen en kookhuis is gedaald, aldus de inwoner. De minister van Verkeer en Waterstaat bestrijdt dat er toename van geluidsoverlast is door de komst van de Betuweroute en het CUP. Daarom heeft hij het verzoek afgewezen. De inwoner is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Zutphen heeft in februari van dit jaar een eerder beroep van de inwoner ongegrond verklaard. De zaak is op 14 oktober jl. op zitting behandeld. pagina: 1