Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
24 november 2008

Bouwvergunning schietbaan Elspeet terugverwezen
Rechter tikt gemeente Nunspeet op de vingers

De gemeente Nunspeet heeft op onjuiste gronden een bouwvergunning afgegeven voor een schietbaan van De Berkenhorst in Elspeet. Dit heeft de Rechtbank Zutphen op 18 november jl bepaald. De gemeente is voorbijgaan aan de eigen bouwverordening. De Gelderse Milieufederatie dringt opnieuw aan op verplaatsing van de schietvereniging.

Jachtschietvereniging De Berkenhorst in Elspeet wil haar terrein herinrichten met onder meer een bovengrondse schietbaan en een extra schietbunker. Twee jaar geleden zette de Raad van State al een streep door de milieuvergunning die de gemeente had verleend. De gemeente Nunspeet blijft echter vasthouden aan haar beleid om meer ruimte te bieden voor de schietactiviteiten. Daarbij wil de gemeente gebruikmaken van een bestemmingsplan dat deels is afgekeurd door de provincie. Tot dusver heeft de gemeente zich onttrokken aan de wettelijke verplichting om het niet goedgekeurde deel van het bestemmingsplan te repareren. De redenering van de gemeente is, nu de provincie een streep heeft gezet door de bouwvoorschriften, dat er geen bouwvoorschriften meer gelden en dat alles bebouwd mag worden.

Gemeente schiet in eigen voet
De Gelderse Milieufederatie vindt dat de gemeente ten onrechte is voorbijgegaan aan de eigen bouwverordening. Die bevat wel degelijk regels over bouwmogelijkheden op het gemeentelijk grondgebied. De Bestuursrechter van de Rechtbank Zutphen kwam tot hetzelfde oordeel. De gemeente Nunspeet blijkt in eigen voet te hebben geschoten en moet haar huiswerk nog maar eens overdoen. Al eerder hebben een aantal omwonenden van De Berkenhorst en natuurorganisaties de gemeente aangeboden om mee te denken over alternatieve locaties voor de plannen van De Berkenhorst. De Gelderse Milieufederatie pleit er opnieuw voor om hierover rond de tafel te gaan zitten.



Ingezonden persbericht