Siemens

Den Haag, 24 november 2008

Persinformatie

De hoogste snelheid in combinatie met de laagste dosis:

Nieuwe gezondere CT-scanner van Siemens Healthcare legt de lat weer hoger

Altijd gedreven door het continu verbeteren van de patiëntenzorg introduceert Siemens Healthcare met de Somatom Definition Flash een gezondere CT-scanner die een nieuwe standaard op het gebied van snelheid en vermindering van röntgenstraling neerzet. Het systeem heeft slechts een fractie van de dosis nodig die eerdere systemen gebruikten voor het sneller scannen van de kleinste anatomische details. De Somatom Definition Flash is een nieuwe zogenaamde dual source CT van Siemens, opgebouwd met twee röntgenbuizen die tegelijkertijd rond het lichaam van de patiënt draaien. Dankzij de op dit moment snelste scansnelheid van deze CT en een zeer hoge tijdsresolutie, benodigd om bewegingen te 'bevriezen', kunnen bijvoorbeeld complete scans van de hele borstkas gemaakt worden in slechts 0,6 seconde. De patiënt hoeft zijn adem niet meer in te houden zoals in het verleden wel noodzakelijk was. Ideaal voor bijvoorbeeld kleine kindjes, onrustige en oudere patiënten en in traumagevallen. Tegelijkertijd werkt de Somatom Definition Flash met een extreem gereduceerde stralingsdosis. Zo kan bijvoorbeeld een hartscan worden uitgevoerd met minder dan 1 millisievert (mSv), terwijl de gemiddelde effectieve dosis die voor dit doel benodigd is meestal tussen de 8 mSv en de 40 mSv ligt.

Siemens heeft haar nieuwe Somatom Definition Flash CT-scanner gepresenteerd op de beurs RSNA in Chigaco. Deze nieuwe generatie dual source CT-scanners, met twee röntgenbuizen en twee detectors is een nieuwe stimulans voor de innovatie van dual source technologie. De enorme snelheid van de Somatom Definition Flash biedt doorslaggevende voordelen, vooral op het gebied van onderzoek van bewegende delen, zoals de borstkas en het hart. De 2 rontgenbuizen draaien in slechts 0,28 s om hun as. Dankzij deze buitengewone rotatiesnelheid kunnen niet eerder behaalde scansnelheden van de CT (namelijk tot 43 cm per seconde) en een tijdsresolutie van 75 milliseconden bereikt worden. De patiënt gaat meer dan twee keer zo snel door de CT scanner heen vergeleken met een conventioneel systeem. Tegelijkertijd is er voor scans die met behulp van de Somatom Definition Flash gemaakt worden een veel lagere stralingsdosis nodig dan voor conventionele scans. Terwijl de gemiddelde effectieve dosis voor een CT-scan van het hart varieert van 8 mSv tot 40 mSv, heeft de nieuwe Siemens CT-scanner voldoende aan minder dan 1 mSv. Ter vergelijking: de röntgenstraling uit natuurlijke bronnen waar een mens elk jaar aan wordt blootgesteld ligt tussen 2 mSv en 5 mSv. De dosiswaarden van de nieuwe Siemens CT-scanner liggen hier dus ver onder. Dit opent mogelijkheden voor het gebruik van CT-scanners voor routineonderzoeken van het hart.

Dr. Sami Atiya, chief executive officer van de afdeling Computed Tomography bij Siemens Healthcare zegt: "De Somatom Definition Flash is niet alleen de snelste CT-scanner ter wereld, maar ook het apparaat met de laagste blootstelling aan straling. Bij Siemens is altijd de hoogste prioriteit gegeven aan de vermindering van de stralingsdosering bij het ontwikkelen van CT-apparatuur en we zijn er trots op dat ons bedrijf opnieuw een nieuwe standaard op dit gebied heeft neergezet."

Een scan van de borstkas in minder dan een seconde: de adem inhouden is niet meer nodig Dankzij de hoge scansnelheid is het nu mogelijk om scans van de borstkas, het hart of beide tegelijk te maken in een fractie van een seconde. Voor een onderzoek van een borstkas is bijvoorbeeld een scantijd van 0,6 seconde voldoende. Dat betekent dat patiënten tijdens de scan hun adem niet meer hoeven in te houden. Dit biedt aanzienlijke voordelen, vooral bij oudere patiënten en beweeglijke kinderen maar ook bij traumapatiënten en patiënten gekoppeld aan life support systemen.

Ook kan er bijzonder snel een scan gemaakt worden van het gehele lichaam. Zo kan iemand met een lengte van bijna twee meter in minder dan 5 seconden gescand worden. Tot op heden duurden zulke onderzoeken van het hele lichaam ruim 10 minuten, van het voorbereiden van de patiënt tot de diagnose. Met de Somatom Definition Flash kan dit hele proces in een paar minuten worden afgerond. Dit biedt een voordeel, vooral bij spoedeisende gevallen, omdat artsen tot nu toe vanwege de tijdsdruk vaak moesten afzien van deze onderzoeksmethode. Daarnaast hoeven kinderen voor het onderzoek niet meer verdoofd te worden, omdat ze niet meer stil hoeven te blijven liggen. Dankzij de hoge scansnelheid is het ook mogelijk grote gebieden tot 48 cm te bereiken met 4D beeldvorming (een 3D volume gezien in de tijd). Met een conventioneel systeem is het gebied dat gescand kan worden, beperkt tot maximaal 16 cm vanwege de afmeting van de gebruikte detector.

Flexibele hartonderzoeken met een minimale stralingsdosis Een scan van het hele hart kan in slechts 250 milliseconden, wat minder is dan een halve hartslag, worden uitgevoerd. Bovendien kunnen artsen een betrouwbaar beeld van een hart met een hoge of onregelmatige hartslag krijgen zonder bètablokkers te hoeven gebruiken. Dit vereenvoudigt de processen en biedt klinische en financiële voordelen. Dankzij zijn hoge scansnelheid biedt de Somatom Definition Flash ook nieuwe mogelijkheden om CT-onderzoeken van het hart in het sub-mSv bereik uit te voeren. De benodigde stralingsdosis is veel lager dan bij conventionele systemen, waarvoor doseringen nodig zijn van 8 mSv tot meer dan 40 mSv. Zo kan voor de allereerste keer het hart worden onderzocht met een niveau van blootstelling aan straling dat drie keer zo laag is als de achtergrondstraling die een mens in een jaar van nature opneemt. De Somatom Definition Flash is de enige CT-scanner op de markt die het gebruik van niet-invasieve cardiologische diagnosetechnieken mogelijk maakt als routinetoepassingen met de laagst mogelijke niveaus van blootstelling aan straling.

Dubbel contrast bij de dagelijkse routineonderzoeken De tweede generatie Dual Energy beeldvorming introduceert een nieuwe kwaliteit beeldvorming. Het contrast bij CT-scans zal groter worden zonder dat daarvoor een hogere stralingsdosis hoeft te worden toegepast, zoals eerder wel noodzakelijk was. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nieuw, selectief fotonenschild dat onnodige delen van het energiespectrum blokkeert. Hierdoor biedt het een verbeterde scheiding tussen de twee simultane scans met lage en hoge fotonenenergie, zonder te leiden tot een hogere blootstelling aan straling zoals die zich voor zou doen bij een individueel, conventioneel CT-onderzoek met slechts een energiebron. Zo kan de Somatom Definition Flash altijd zorgen voor dubbel contrast dat, voor de allereerste keer, ook gebruikt kan worden om de chemische samenstelling van weefsels te classificeren door middel van een CT- scan bij dagelijkse routineonderzoeken. Ook zou hij gebruikt kunnen worden om oorspronkelijke CT-beelden zonder contrastmiddel te reconstrueren, zonder daarvoor een extra onderzoek te hoeven verrichten.

Dosisbescherming voor stralingsgevoelige organen
Een andere technische ontwikkeling om de blootstelling aan straling van de patiënt zo laag mogelijk te houden is de X-CARE applicatie. Voor de eerste keer vermindert deze applicatie selectief de blootstelling aan straling van stralingsgevoelige anatomische gebieden, zoals de borsten van een vrouw. Dit wordt gedaan door de röntgenstralers uit te schakelen tijdens de rotatiefase waarin de desbetreffende anatomische gebieden het meest rechtstreeks blootgesteld worden aan straling. Op die manier kan de blootstelling aan straling van individuele anatomische gebieden met wel 40 procent worden verminderd. Bovendien blokkeert een adaptief doseringsschild niet relevante straling voor en na de CT met dynamische diafragma's, zodat er slechts een minimale en medisch gezien essentiële blootstelling aan straling plaatsvindt. Hierdoor kan nog een extra verlaging van 25 procent van de benodigde dosis voor routineonderzoeken bereikt worden. De CARE Dose4D software analyseert de individuele dwarsdoorsnede van het lichaam in real time en past de afgegeven dosering röntgenstraling daarop aan, waardoor de blootstelling aan straling verder wordt verminderd.

De nieuwe CT-scanner zal vanaf het eerste kwartaal van 2009 te koop zijn.

Kijk voor persfoto's op: http://w1.siemens.com/press/en/presspicture/index.php?view=list&division=&tag=HIM200811012

Siemens Healthcare is een van de grootste leveranciers aan de gezondheidszorg ter wereld. Het bedrijf staat bekend als aanbieder van medische oplossingen met kerncompetenties en innovatieve kracht op het gebied van diagnostische en behandeltechnologieën, en daarnaast kennisverwerking, waaronder informatietechnologie en systeemintegratie. Met zijn acquisities in de laboratoriumdiagnostiek is Siemens Healthcare de eerste volledig geïntegreerde onderneming in de gezondheidszorg die beeldvorming en laboratoriumdiagnostiek, behandeling en medische informatietechnologie met elkaar verbindt en aanvult met dienstverlening op het gebied van consulting en ondersteuning. Siemens Healthcare biedt oplossingen voor de volledige verzorgingsketen - van preventie en vroegtijdige opsporing tot diagnose, behandeling en nazorg. Daarnaast is Siemens Healthcare wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve gehoorapparaten. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 49.000 mensen in dienst en is actief in 130 landen. In het boekjaar 2008 (tot 30 september), behaalde Siemens Healthcare een omzet van ¤ 11,17 miljard, opdrachten ter waarde van ¤ 1¬ 11,78 miljard en een divisiewinst van ¤ 1,23 miljard (vvoorlopige cijfers). Kijk voor meer informatie op http://www.siemens.com/healthcare. Meer informatie vindt u op: http://www.siemens.com/healthcare

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Josje Mosies
tel. (070) 333 2095, mobiel: 06-21203597, e-mail: josje.mosies@siemens.com Voor alle Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo