Milieudienst Rijnmond

Bodemsanering Speerdistel in Rotterdam-Ommoord afgerond

24.11.2008 18:00

Vanaf 23 juni 2008 heeft Gemeentewerken Rotterdam een bodemsanering uitgevoerd in een groenstrook en in tuinen van woningen aan de Speerdistel in Rotterdam-Ommoord. De sanering is nu afgerond.

Herinrichting tuinen en groenstrook

De tuinen werden in augustus van dit jaar vrijgegeven en zijn voor het grootste deel weer ingericht. De bewoners hebben daarvoor een vergoeding gekregen. Inmiddels zijn ook de hekken weg die om de groenstrook stonden. Ook dit gebied is weer schoon. De groenstrook zal opnieuw worden ingezaaid met gras en de paden worden geasfalteerd. Waarschijnlijk worden nog dit jaar nieuwe bomen geplant.

Restverontreiniging

Een deel van de groenstrook is nog licht verontreinigd. Deze restveront-reiniging is ingepakt met folie om verspreiding te voorkomen. Op vier meter diepte zit nog minimale restverontreiniging. Gemeentewerken houdt daarom de kwaliteit van het grondwater in de gaten.

Verontreiniging in 2006 ontdekt

De bodemverontreiniging kwam in september 2006 aan het licht tijdens graafwerkzaamheden in een kabel- en leidingenstrook langs de A20. In de grond werd een oliehoudend vat aangetroffen en uit onderzoek bleken ook bestrijdingsmiddelen in het gebied aanwezig.

Bewonersoverleg

Tijdens de sanering is een bewonersoverleg (klankbordgroep) ingesteld, waarin behalve bewoners ook de deelgemeente Prins Alexander, Gemeentewerken en de DCMR Milieudienst Rijnmond zaten om de voortgang van de sanering te bespreken. Dit overleg heeft een goede bijdrage geleverd aan de acceptatie van de overlast voor de bewoners.