KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

24-11-2008

470-zeilsters De Koning/Berkhout beëindigen carrière Bondscoach Zielhuis kijkt vooruit

Maandag 24 november maakten 470-zeilster Marcelien de Koning (30) en Lobke Berkhout (28), die hun succesvolle carrière onlangs bekroonden met een zilveren medaille op de Olympische Spelen in China, bekend dat zij niet meer als duo verder gaan in het topzeilen.

Bondscoach Jaap Zielhuis: Marcelien en Lobke zijn heel belangrijk geweest voor het Nederlandse topzeilen en ze zijn uitgegroeid tot ambassadeurs van de zeilsport, maar we hebben begrip voor hun keuze en we wensen ze heel veel geluk met hun verdere carrières.

Zielhuis wil echter ook vooruit kijken: Dit afscheid is ook een nieuw begin. Het Watersportverbond gaat vol vertrouwen verder met de ontwikkeling van de 470-klasse.

De bondscoach doelt ten eerste op de ambitieuze jeugdzeilers, die via het Volvo Talent Plan, het opleidingsprogramma voor talentvolle zeilers van het Watersportverbond, worden klaargestoomd voor de absolute top. Wij zijn al hard bezig om de topzeilers van de toekomst op te leiden. Margriet Fokkema en Marieke Jongens, en Nina Keijzer en Anneloes van Veen zijn daar goede voorbeelden van. En ook de Delta Lloyd Kernploeg gaat natuurlijk de komende jaren op volle kracht door.

Verder laat Zielhuis weten dat het Watersportverbond de komende jaren een aantal evenementen van wereldformaat naar Nederland zal halen. In 2010 zal het WK 470 in Scheveningen worden gehouden en in 2011 komt het Jeugd WK 470 naar Medemblik of Scheveningen. Wij hebben zeker de ambitie en de verwachting om daar podiumplekken te veroveren.

Zielhuis kan nog niet te diep in gaan op de rol die Jacco Koops en Daniel Smith, die als coach en trainer de afgelopen jaren met Berkhout en De Koning hebben samen gewerkt, in de toekomst in het Nederlandse topzeilen gaan spelen. Er is absoluut een plek binnen het
Watersportverbond voor deze mannen, maar in dit stadium kunnen wij daar nog geen uitspraken over doen.

Official Partners van het Watersportverbond: Delta Lloyd en Volvo.