Openbaar Ministerie


* >Drie jaar geëist voor poging doodslag Neude

Drie jaar geëist voor poging doodslag Neude

24 november 2008 - Arrondissementsparket Utrecht

Het openbaar ministerie heeft een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist tegen een 19-jarige die ervan verdacht wordt zich op 14 augustus 2008 in de Utrechtse binnenstad schuldig te hebben gemaakt aan poging tot doodslag.

Twee groepen jongeren, die van plan waren uit te gaan die avond, raakten deze zomer slaags met elkaar op de Lange Jansstraat en later op de hoek Schoutenstraat - Neude. Na enkele schermutselingen leek de ruzie over te zijn. Het slachtoffer had zich tot dat moment afzijdig van het conflict gehouden, maar werd door de verdachte vanuit het niets hard op het hoofd geraakt met een kettingslot.

Op de emotionele rechtszitting gaf de verdachte aan zich niet meer te herinneren hoe hij heeft geslagen. De verdachte betuigde meerdere malen spijt en vroeg de rechtbank hem een kans te geven om zijn leven te beteren.

Het Openbaar Ministerie heeft de andere verdachten gestraft voor hun aandeel, zij kregen taakstraffen tot 80 uur voor openlijke geweldpleging. In de zaak van twee minderjarigen moet de Officier van Justitie nog een beslissing nemen.

De voorzitter van de rechtbank las een brief van het slachtoffer voor. Het slachtoffer, nog altijd lijdend onder de gevolgen van de klap, wil iets van zijn leven maken. De Officier van Justitie noemde zijn houding bewonderenswaardig.

De rechtbank doet op maandag 8 december uitspraak.