Trots op Nederland

Nieuws

Verdonk wil roken in kleine cafés legaliseren

Rita Verdonk vindt dat horecaondernemers die kunnen aantonen dat ze te klein zijn om een aparte rookruimte te bouwen, de asbak gewoon weer op tafel moeten kunnen zetten. Verdonk zal Minister Klink van Volksgezondheid vragen richtlijnen op te stellen zodat kleine horecaondernemers bij het ministerie van VWS een aanvraag kunnen indienen om op basis van hun specifieke situatie vrijstelling te kunnen krijgen van het rookverbod. Cafés en horecabedrijven die kleiner zijn dan 75 vierkante meter moeten automatisch vrijstelling krijgen.

Kleine horecaondernemers die geen aparte rookruimtes kunnen bouwen moeten nu klanten weigeren, die vervolgens verkassen naar grote horecazaken die wel aparte rookruimtes hebben. Duizenden kleine horecaondernemers dreigen hierdoor de dupe te worden van deze oneerlijke concurrentie en marktverstoring veroorzaakt door het kabinet.

"Het is toch te zot voor woorden dat driekwart van de gemeenten de wiethandel wil legaliseren terwijl het kabinet het kleine café aan de haven wil criminaliseren", aldus Verdonk. "De bruine kroeg en het oergezellige stamcafé is niet meer uit ons vertrouwde straatbeeld weg te denken, maar als het kabinet zo doorgaat hebben we straks alleen nog maar coffeeshops in Nederland, en geen bruine kroegen."

Rita Verdonk pleit voor richtlijnen waardoor kleine horecaondernemers die overeenstemming hebben met hun personeel én kunnen aantonen dat ze geen aparte rookruimte kunnen bouwen, vrijstelling krijgen van het rookverbod. De vrijstelling moet vooral gelden voor de kleinere kroegen en café's, die momenteel het meeste lijden onder het keiharde rookverbod.

Horecaondernemers moeten zes maanden de tijd krijgen om hun aanvraag in te dienen. In de tussentijd moet de overheid geen boetes meer opleggen. Horecaondernemers die geen aanvraag indienen, of wiens aanvraag afgewezen wordt omdat deze niet voldoet aan de richtlijnen, dienen zich gewoon aan het rookverbod te houden.

Volgens Rita Verdonk zou de beste oplossing zijn dat horecaondernemers zelf mogen beslissen of hun zaak wel of niet rookvrij wordt gemaakt, maar deze oplossing, waarbij iedere vorm van betutteling wordt uitgesloten, is op grond van Europese regelgeving niet meer haalbaar.