Nederlandse Taalunie

Burger, taal en overheid

Wat heeft onze overheid eigenlijk met de Nederlandse taal te maken?

thema 2008

Jaarlijks besteedt de Taalunie aandacht aan een aspect van de Nederlands taal. In 2008 is dat burger-taal-overheid. Wat heeft de overheid met taal te maken? Wat vindt men van het taalgebruik van de overheid? In de krant Taalpeil 2008, die in november uitkomt, zetten we de meningen van Nederlanders, Vlamingen en Surinamers op een rij. In ons jaarlijkse debat gaan we erover in gesprek met elkaar. Op deze webpagina vindt u alvast veel informatie, zoals een maandelijkse taaltip, leesvoer over het onderwerp en een forum waar u uw ei kwijt kunt. Bent u ambtenaar? We stellen het zeer op prijs als u onze enquête invult.


taalpeil

taalpeil.jpg Eind november verschijnt de 4e editie van Taalpeil met als onderwerp burger-taal-overheid. Meer informatie over Taalpeil is te lezen op de webpagina van Taalpeil. Wilt u in november een exemplaar ontvangen? Stuur ons alvast uw adresgegevens via taalpeil@taalunie.org.

debat

Op 24 november 2008 houdt de Taalunie haar tweede debatdag, dit keer over het onderwerp burger-taal-overheid. Het debat vindt plaats in De Brakke Grond in Amsterdam.

Lees meer »

enquête

Bent u ambtenaar? We stellen het zeer op prijs als u onze enquête invult. Dat kost u maximaal zeven minuten. De resultaten nemen we op in de krant Taalpeil 2008 en brengen we in in het Taaluniedebat in november.

discussie

Elke maand leest u hier een nieuwe column over het thema burger-taal-overheid. Discussieer mee!
Een komma in de wet - Ludo Permentier | 0 reactie(s)

anekdotes

Vertel ons een interessante anekdote over overheidscommunicatie en win een deel van de Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur. | 1 anekdote(s)

leesvoer

In de pers lezen we regelmatig over overheid en taal: hoe communiceert de overheid bijvoorbeeld met de burger, hoe helder is het taalgebruik van ambtenaren of wat zou de overheid aan taalbeleid moeten doen? We hebben een aantal artikelen verzameld.

Lees meer »

taalbeleid

Het gaat goed met het Nederlands. Doordat miljoenen Nederlandstaligen er dagelijks gebruik van maken, blijft onze taal vanzelf levenskrachtig. Toch is hier en daar ook steun of sturing nodig. Daarvoor hebben we de Nederlandse Taalunie.

Lees meer » Zie het origineel