De mythes van De Notelaer eindelijk ontrafeld

20/11/2008 11:04

Vlaamse Overheid

De voorbije negen maanden voerde het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) in Hingene (Bornem) een integraal erfgoedonderzoek uit in het kader van de restauratie van het paviljoen De Notelaer en de inrichting van zijn omgeving. Op 24 november zullen de uitgebreide resultaten van dat onderzoek voorgesteld worden tijdens de studiedag 'De Notelaer, natuurlijke elegantie', in het nabijgelegen kasteel d'Ursel.

En of er resultaten zijn! Aan de hand van multidisciplinair onderzoek was het VIOE niet alleen in staat de exacte bouwgeschiedenis, oorspronkelijke en latere bestemmingen en het materiaalgebruik van het paviljoen en zijn omgeving in kaart te brengen. Ook enkele vermoedens werden eindelijk bevestigd, en andere hardnekkige hypotheses werden weerlegd. Het neoclassicistische paviljoen werd bijvoorbeeld helemaal niet gebouwd in 1790. En wist u dat De Notelaer helemaal geen jachtpaviljoen was? Waarvoor het dan wel dienst deed en wanneer het werd gebouwd, zijn maar enkele van de vragen die nu beantwoord zijn.

Voor het grote publiek kan kennismaken met het uitgevoerde onderzoek, heeft de pers de unieke kans om een korte toelichting te krijgen bij de resultaten, in aanwezigheid van Vlaams minister Dirk Van Mechelen, in het paviljoen De Notelaer zelf, op maandag 24 november om 9.30 uur. U hebt dan de gelegenheid om foto's te nemen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel