Hartchirurgie in Kameroen door Belgisch team

24/11/2008 16:17

HOPITAL ERASME

Het Erasmus Ziekenhuis trok van 17 tot 27 september 2008 op missie naar Yaoundé / Kameroen. De opdracht: hartchirurgie.

Deze missie was het resultaat van meerdere jaren samenwerking tussen het Erasmus Ziekenhuis en de Faculteit Geneeskunde enerzijds en de Kameroense overheid en medische wereld anderzijds. De doelstelling was het uitvoeren van openhartoperaties in het ziekenhuis van Yaoundé.

De afvaardiging - onder leiding van professor Didier DE CANNIERE, hoofd Hartchirurgie aan het Erasmus Ziekenhuis en aan het Ziekenhuis van Tivoli - telde 18 personen: hartchirurgen, cardiologen, anesthesisten, verplegers, intensieve zorgmedewerkers, technici, ingenieurs, logistieke medewerkers, -

Tijdens de missie werden zonder complicaties 12 openhartoperaties uitgevoerd bij jonge Kameroense patiënten met complexe en mogelijk fatale hartaandoeningen.

Op korte termijn wil men een autonome en duurzame structuur instellen voor medische en chirurgische cardiologie die moet uitgroeien tot een voorbeeldcentrum voor subsaharaans Afrika, met Afrikaanse dokters die werden opgeleid in Brussel.

In de praktijk werden meerdere interventies uitgevoerd door teams van dokters en verplegers van Kameroense origine die, opgeleid in België, maar al te graag hun kennis in eigen land in de praktijk willen brengen. De missie wordt ondersteund door een ambitieus uitwisselingsprogramma van technologie en kennis tussen de universiteit van Brussel en Kameroen.

Voor Kameroen en de overige betrokken subsaharaanse Afrikaanse landen is de inzet groot; zo verwacht de WGO dat tegen 2010 hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak zullen vormen. Aangezien er momenteel er geen therapeutische structuur beschikbaar is, kan deze endemie niet worden aangepakt.

Naast de medische nood, en tal van andere gevolgen, zou de instelling van een autonoom programma toelaten de evacuaties voor gezondheidsredenen richting Europa te doen dalen, dewelke bijzonder duur zijn voor dit ontwikkelingsland. Ter illustratie, de kost voor een evacuatie schommelt tussen 35.000 en 40.000 euro afhankelijk van de cardiale pathologie, terwijl de productiekost voor de operatie van alle bovenvermelde patiënten 65.000 euro bedroeg.

Het hartchirurgieprogramma wordt gekoppeld aan een uitgebreid programma van opsporing en preventie van hart- en vaatziekten. De politieke, economische en medische belangen worden specifieker belicht tijdens de persconferentie op 02/12/2008 om 11 u, gevolgd door een walking dinner, in het Museum van de Geneeskunde op de Erasmus campus.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel