Ingezonden persbericht


MKB onderschat juridische risico's
KvK-Themadag Wetten & Regels: dinsdag 25 november 2008

Te weinig aandacht voor juridische zaken kost ondernemers geld en kan zelfs het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Er is meer aandacht nodig voor preventie, zo blijkt uit een recente webenquête van de Kamer van Koophandel onder ondernemers.

Juridische APK
De focus ligt op dit moment nog te veel op het oplossen van conflicten, in plaats van het voorkomen ervan. Een preventieve aanpak moet juridische (en daarmee vaak ook financiële) problemen bij ondernemers voorkomen. De Kamer van Koophandel komt daarom met een 'Juridische APK' voor ondernemers: een internettest met 25 vragen over verschillende bedrijfsonderdelen, die de ondernemer bewust maakt van eventuele juridische risico's in zijn bedrijfsvoering. www.kvk.nl/apk

KvK-Themadag Wetten & Regels
Op dinsdag 25 november organiseren de Kamers van Koophandel voor de tweede keer de landelijke Themadag Wetten & Regels. Op 14 locaties in Nederland worden ondernemers bijgepraat over wijzigingen in wetgeving die voor hen relevant zijn. Staatssecretaris Jan Kees de Jager opent de Themadag officieel bij Kamer van Koophandel Rotterdam, locatie De Kuip. Uiteraard zal hij daarbij stilstaan bij het Belastingplan 2009. Op alle locaties krijgen bezoekers fiscale eindejaarstips waar ze nog dit jaar financieel voordeel mee kunnen behalen. Er is aandacht voor wetgeving waar ondernemers voor het eerst mee te maken kunnen krijgen, zoals aansprakelijkheid, ontslag of incasso van vorderingen. Ook kunnen bezoekers aan Belastingdienst, accountants, juristen en andere specialisten vragen stellen over hun specifieke situatie. De KvK-Themadag Wetten & Regels is kosteloos te bezoeken. Aanmelden kan op www.kvk.nl/themadag.

Ondernemers hebben veel behoefte aan antwoorden op hun juridische vragen: 87% van de lezers van de Kamerkrant hecht veel belang aan de maandelijkse berichten over wet- en regelgeving. Op de website www.kvk.nl worden de pagina's over (actuele) wetten en regels meer dan een miljoen keer per jaar bezocht.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming en rechtspersoon die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,8 miljoen. Het handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert de KvK de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de KvK succesvol ondernemerschap in Nederland