Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Immuuncellen op vrije voeten

10 november 2008

Wetenschappers ontdekken waarom immuuncel zijn voetjes verliest

Ons immuunsysteem speelt een essentiële rol in de bescherming tegen ziekten, maar hoe werkt dat systeem nou precies? Biologe Suzanne van Helden ontdekte dat dendritische cellen voor een goede verplaatsing naar de lymfeknopen hun plakkerige voetjes kwijtraken. Ze kunnen zich dan veel sneller bewegen. Van Helden promoveert op 25 november bij Spinozawinnaar Carl Figdor aan de Radboud Universiteit.

Onrijpe dendritische cellen patrouilleren in de weefsels op zoek naar antigenen. Na blootstelling aan zulke antigenen ondergaan ze een ingrijpend rijpingsproces. Tijdens deze maturatie migreren de dendritische cellen naar de lymfeknopen om T-cellen te activeren. Suzanne van Helden onderzocht het hechten en migreren van onrijpe en rijpe dendritische cellen.

Generaal DC

Een dendritische cel is te beschouwen als een kleine generaal. Als onrijpe cel is hij op patrouille in het bloed en weefsel op zoek naar lichaamsvreemde stoffen. De voetjes, podosomen, helpen de cel om zich langzaam voort te kunnen bewegen. Zodra onrijpe dendritische cellen een probleem hebben gedetecteerd, moeten ze zich naar de T-cellen haasten om deze te waarschuwen. Dan worden de dendritische cellen gehinderd door hun goed hechtende voeten. Daarom verandert de cel in dit stadium en verliest hij zijn podosomen. Zo kan de rijpe dendritische cel zich op volle snelheid naar de T-cellen rollen. Eenmaal gewaarschuwd kunnen de T-cellen ingrijpen om de geïnfecteerde weefsels in het lichaam aan te pakken.

Van Helden toont niet alleen aan dat dendritische cellen tijdens maturatie zeer snel hun podosomen verliezen, maar ook welke stoffen voor het oplossen van deze voetjes zorgen. De aanwezigheid van de groeifactor prostaglandine E2 is onmisbaar voor deze afbraak. Daarnaast blijkt dat dendritische cellen podosomen verliezen na interactie met bepaalde bacteriën. Opvallend is dat alleen gramnegatieve bacteriën zorgen voor het verlies van de voetjes. Grampositieve bacteriën hebben dit effect niet. Van Helden concludeert dat dendritische cellen dus kennelijk onderscheid kunnen maken tussen verschillende ziekteverwekkers.

DC in actie

Het immuunsysteem kan op veel verschillende manieren ingrijpen om het lichaam gezond te houden. Helaas werkt het immuunsysteem niet altijd perfect. Bij kanker reageert het immuunsysteem bijvoorbeeld niet op de veranderde cellen die de tumor vormen. Mogelijk kan de kennis over het hechten en migreren van DC in de toekomst bijdragen aan het ontwikkelen van een nieuwe aanpak van kanker.

Van Helden deed haar onderzoek binnen een groep wetenschappers die het functioneren van dendritische cellen op verschillende manieren bekijkt. Het onderzoek betreft niet alleen studie op het meest fundamentele niveau, zoals dat van Van Helden, maar ook preklinische en klinische studies. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van NWO. Spinozawinnaar Carl Figdor begeleidde Van Helden bij het onderzoek.

..............................