RVD/KH: Prinses Laurentien neemt doe-, voel- en luisterboek in ontvangst

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden neemt dinsdag 25 november het eerste exemplaar van een doe-, voel- en luisterboek in ontvangst in de Koningszaal van dierentuin Artis te Amsterdam. Prinses Laurentien, beschermvrouwe van NLBB Vereniging van Leesgehandicapten, heeft voor het boek drie verhalen van Winnie de Poeh ingesproken. De acteur Willem Nijholt overhandigt de Prinses het eerste exemplaar van De wereld van Winnie de Poeh. De Prinses heeft de teksten in samenwerking met de acteur ingesproken.

Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen de NLBB Vereniging van Leesgehandicapten en Uitgeverij Rubinstein die gespecialiseerd is in het uitgeven van luisterboeken. De uitgave maakt deel uit van de serie 'Onbeperkt Lezen' van de NLBB en is speciaal bedoeld om zowel kinderen met als zonder een leeshandicap een zelfde boek te kunnen laten lezen.

In het boek worden de zintuigen van de kinderen geprikkeld. Zo zijn alle illustraties voelbaar en zijn de teksten zowel in braille als in gedrukte vorm te lezen. Naast het gebruik van verschillende materialen, is ook een geurplaatje aan het boek toegevoegd. Op deze manier komen kinderen spelenderwijs en zonder beperkingen in aanraking met lezen.

De Rabobank Foundation, het maatschappelijk fonds van de Rabobank, schenkt alle 8.700 basisscholen (inclusief het speciaal onderwijs) in Nederland een exemplaar van het doe-, voel- en luisterboek met een speciaal ontwikkelde lesbrief om kinderen bewust te maken dat lezen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

NLBB Vereniging van Leesgehandicapten, voorheen de Nederlandse Luister- en Braillebibliotheek, heeft als doel mensen met een visuele handicap of leesbeperking gelijkwaardige toegang te laten krijgen tot dezelfde bronnen van kennis, taal, cultuur en educatie als (goed)zienden.

Noot voor redacties (