Gemeente Emmen

Emmen Handbalweek - een week lang tophandbal!

18 november 2008

Bondscoaches optimistisch over kansen

Volgende week kunnen handballiefhebbers hun hart meer dan ophalen in Emmen. Want sporthal Angelslo is tussen 25 en 30 november a.s. maar liefst het toneel voor zestien handbal interlands. Op dinsdag begint het Nederlands Damesteam aan het WK-kwalificatietoernooi dat de ploeg een plaats in de play offs moet opleveren. Daarvoor ontmoeten de Nederlandse dames achtereenvolgens de teams van Groot-Brittannië, Turkije, Tsjechië, Griekenland en Litouwen. Alleen de ploeg die in de poule als nummer één eindigt plaatst zich. Het wordt dus een zware opgave voor Oranje. Na de dameswedstrijden, speelt ook het Nederlands Herenteam, dat vorige maand al twee keer won in Emmen, een belangrijke interland en ontmoet op zondag om 17.30 uur Litouwen. Beide bondscoaches zijn weliswaar realistisch, maar ook optimistisch over de kansen van hun ploeg.

Nederlandse dames willen eerste worden
Sjors Röttger (bondscoach dames) blikt vooruit: Vijf van zulke wedstrijden in zes dagen (donderdag is een rustdag) is heel zwaar. Dit zijn weliswaar topsporters, maar het zijn extreem veel wedstrijden in een korte periode en dus blijft het een hele klus. We denken dat Turkije en Tsjechië de lastigste tegenstanders zullen zijn, maar onderschatten ook de rest niet. De ploeg weet wat er moet gebeuren en hoewel het niet eenvoudig zal worden, gaan ze er wel voor. Zeker na het Holland Toernooi, dat we vorige maand hebben gespeeld én gewonnen, overheerst een goed gevoel. De ploeg heeft daar toch maar mooi van Spanje gewonnen, een topploeg in Europa die naar het EK gaat, en dat geeft het broodnodige zelfvertrouwen. Ze hebben hier dan ook maar één doel: eerste worden. En daarbij rekenen ze uiteraard op de steun van het enthousiaste publiek in Emmen.

Nederlands herenteam wil gewoon winnen
Collega Harrie Weerman (bondscoach heren) vertrouwt ook op een goede afloop: We hebben tijdens de vorige wedstrijden een goede eerste stap gezet, door zowel van Cyprus als Oekraïne te winnen. Vooral die wedstrijd tegen Oekraïne (24-19) was erg goed, zó sterk hadden we nog niet eerder gespeeld, vooral verdedigend was de ploeg top. En natuurlijk was het ook een opsteker dat we zon dikke overwinning hebben kunnen behalen op Cyprus (40-16). Maar in diezelfde poule, waarin Spanje de gedoodverfde favoriet was, verloor Spanje weer van Oekraïne. Dat is niet alleen gunstig voor ons, het zegt ook iets over hoe dicht alles, qua niveau, bij elkaar ligt. Voor ons zijn de komende twee wedstrijden, eerst uit en daarna thuis tegen Litouwen, cruciaal. Er is mede door de goede resultaten van vorige maand zoveel motivatie en drive in de groep dat de jongens beide wedstrijden gewoon willen winnen. En ik heb daar ook vertrouwen in. De spelers zijn het afgelopen jaar zowel individueel als als team gegroeid en beter geworden en ik heb het gevoel dat er nog steeds een stijgende lijn in zit. Bovendien is dit een heel hechte groep aan het worden. Daarbij komt dat de jongens graag in Emmen spelen. Het is bijna altijd volle bak en het publiek staat vierkant achter de ploeg. Dat vinden ze fijn en hebben ze ook nodig. Het lijkt wel of hier spelen dan ook altijd iets extras geeft. We gaan er dus voor: eerst donderdag uit in Litouwen, daarna op
zondag in Emmen. Iedereen is fit én heeft er zin in, dus ik denk dat het wel goed komt!

Kijk voor meer informatie over de kaartverkoop en de laatste informatie over het evenement op de site van het Nederlands Handbal Verbond.