Technische Universiteit Eindhoven

Virtuele teams met eenlingen zijn effectiever

Geplaatst: 19 november, 2008

Bij veel multinationals werken mensen over de hele wereld met elkaar samen. Deze virtuele teams bouwen moeilijker onderling vertrouwen op, en kampen met misverstanden, veroorzaakt door culturele verschillen. Promovenda Daphne Dekker (28) ontdekte dat teams van eenlingen minder problemen hebben.

Een aantal van de hoofdconclusies van de TU/e-promovenda: de teams moeten investeren in extra aandacht voor culturele verschillen en het opbouwen van vertrouwen. Ook concludeert ze dat het gunstiger is om per locatie een eenling te hebben en geen groep.

De psychologe onderzocht hoe virtuele teams effectiever kunnen zijn door te kijken naar gedrag van teamleden, culturele verschillen en de manier waarop teamleden zijn verdeeld over locaties. Daarvoor ondervroeg zij virtuele teams van grote multinationals als Shell, Philips en IBM in Nederland, België, de Verenigde Staten en India. Ze ontwikkelde een overzicht van cruciale gedragingen waarmee bedrijven of organisaties hun virtuele teams soepeler kunnen laten samenwerken.

Een onverwachte conclusie is dat virtuele teams met slechts één persoon per locatie veel effectiever werken dan wanneer er meerdere personen op één plek zitten. Volgens Dekker is dit opvallend omdat het ingaat tegen het gevoel dat leeft bij veel virtuele teams.

Wanneer op een locatie meerdere mensen samenwerken, blijkt echter dat ze eerder een deel van hun identiteit aan deze subgroep gaan ontlenen. Met als risico dat ze het belang van de subgroep vóór dat van het gehele (virtuele) team stellen. Dit is negatief voor de samenwerking. Eenlingen zijn logischerwijs veel meer gericht op teamleden op de andere locaties. Dat is gunstig voor de samenwerking.

Verder verloopt de samenwerking op afstand soms moeizaam vanwege culturele verschillen tussen teamleden. Zo vinden Nederlanders het belangrijk dat elk teamlid meehelpt wanneer andere teamleden het te druk hebben. Belgen en Indiërs hebben het tonen van respect voor collega-teamleden hoog in het vaandel staan. Amerikanen hechten zeer aan het goed structureren van de virtuele bijeenkomsten. Voor een optimale samenwerking moeten alle teamleden rekening houden met dit soort verschillen, concludeert Dekker.

Omdat de leden van een virtueel team niet fysiek bij elkaar zijn, is het extra belangrijk elkaar op de hoogte te houden van agendas en persoonlijke zaken. De band die je door persoonlijk contact kunt opbouwen, ontbreekt namelijk. En die is juist cruciaal voor het ontstaan van vertrouwen tussen teamleden.

Daphne Dekker deed haar promotieonderzoek in de groep Human Performance Management van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences aan de TU Eindhoven. Zij verdedigt haar proefschrift Global Virtual Teams: Enhancing Effectiveness op dinsdag 25 november, om 16.00 uur in het Auditorium van de TU/e.