Waterschap Velt en Vecht


Publiciteitsactie waterschapsverkiezingen

Broodje Beverrat voor kandidaat-bestuursleden waterschap Velt en Vecht

Waterschap Velt en Vecht gaf dijkgraaf Wolthuis de eer van de eerste hap van het broodje beverrat dat geserveerd werd tijdens een bijeenkomst in het veld. Samen met ca. 30 kandidaat-bestuursleden voor het nieuwe algemeen bestuur werd aandacht gevraagd voor de waterschapsverkiezingen die tot 25 november a.s. lopen. De dijkgraaf en bijna alle aanwezigen hebben het broodje beverrat geproefd. De mening lopen uiteen of het vlees meer lijkt op konijn of op struisvogelbiefstuk.

Knaagdier beverrat
Ondanks de naam is de beverrat geen echte rat, maar een knaagdier. De beverrat lijkt op een bever qua grootte en kleur, maar heeft een staart die erg lijkt op die van een rat. Omdat de beverrat, net zoals de muskusrat, graag gangen graaft in dijken en kades, heeft het knaagdier waarschijnlijk deze naam gekregen. In tegenstelling tot de muskusrat is de beverrat een planteneter. Het knaagdier voedt zich niet alleen met riet en zuring, maar ook met mais en granen die op landbouwgronden staan.

Schouw
In het najaar wordt de schouw uitgevoerd om te controleren dat de dijken, kades en keringen stevig en veilig zijn voor het aanstormende winterseizoen. Muskusratten en beverratten vormen een bedreiging omdat ze dijken, kades en keringen kunnen ondermijnen. In Nieuwlande is vorige maand een gedeelte van een weg opnieuw aangelegd omdat een stuk was ingezakt door graafwerk van muskusratten. Aan de Kanaalweg in Geesbrug is schade van deze dieren nog goed te zien. De schade wordt gerepareerd m.b.v. kranen en zand. Mochten de ratten erg actief blijven, is er de mogelijkheid om beschoeiing aan te brengen.

Waterschap Velt en Vecht zorgt in Zuidoost-Drenthe en Noordoost-Overijssel voor schoon, veilig en aantrekkelijk water. Waterschappers onderhouden sloten, beken, kanalen en rivieren, zorgen voor een juist waterpeil en zuiveren het afvalwater van huishoudens en bedrijven. Water krijgt weer de ruimte, want de klimaatverandering leidt tot extremer weer: hevige buien, maar ook aanhoudende droogte. Iedereen ouder dan 18 jaar kan nog tot 25 november a.s. een stem uitbrengen, het kieskompas is beschikbaar via www.veltenvecht.nl

Voor foto's, klik rechts op de PDF.