Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Hoed op voor Rembrandt

20 november 2008
Wat zou Rembrandt met een digitale camera hebben gedaan? Met die vraag als uitgangspunt portretteerde fotografe Marije van der Hoeven ruim 300 kinderen uit allerlei culturen.

Eerst ontwierpen ze samen met hoedenontwerpster Tineke Koelewijn een hoed en poseerden daarmee. De licht-en-donker sfeer waar Rembrandt zo bekend om is, werd in de fotostudio op school nagebootst met een zaklamp. Zo transformeerden Amsterdamse kinderen in de opvolger van de sultan, de eenzame jonkvrouw, de zonnekoning, de knecht van Rembrandt, het wondermeisje, de gouden mijnwerker, de zwarte magiër.

De mooiste portretten zijn gebundeld in het boek Hoed op voor Rembrandt / Hats on for Rembrandt, dat op 25 november verschijnt. In de tekst naast de foto's vertellen de kinderen over hun ervaringen tijdens dit bijzondere kunstproject; een wonderlijke mengeling van zelfreflectie en verlangens, fantasie en historische kennis.

Het boek opent met een essay van hoogleraar kunstgeschiedenis Marieke de Winkel over de kunsthistorische betekenis van de hoed in de Gouden Eeuw. Werkwijze en achtergronden van dit kunsteducatieproject worden beschreven door Jos van Hest en Machtelt van Thiel.

Een uitgave van Uitgeverij De Verbeelding en Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School. Tweetalige editie (Ned/Eng)

Bestellen:

Hoed op voor Rembrandt
Hoed op voor Rembrandt
Marije van der Hoeven


ISBN 978 90 78909 06 4