Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

BN'ers halen de gasmaskers uit de kast
Bont voor Dieren voert actie tegen vergassen van miljoenen nertsen

Amsterdam, 24 november 2008 - In november worden dit jaar in Nederland ongeveer 4,5 miljoen nertsen vergast voor hun vachtje. Bont voor Dieren vraagt mede namens de Dierenbescherming morgen op de Dam aandacht voor deze misstand. Onder meer de actrices Georgina Verbaan en Karen van Holst Pellekaan zullen hierbij de gasmaskers te voorschijn halen. Ook presenteren zij een tv-spotje dat vanaf morgen op verschillende zenders wordt uitgezonden met daarin een oproep voor een nertsenfokverbod.

Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de bontfokkerij in Nederland te verbieden. Hoewel er een ruime Kamermeerderheid principieel voor een nertsenfokverbod is, is het nog niet zeker dat het wetsvoorstel het gaat halen. Met name ChristenUnie en Partij voor de Vrijheid twijfelen nog vanwege de afbouwregeling waarin het wetsvoorstel voorziet.

Nederland is de derde nertsenbontproducent ter wereld. De vachtjes zijn voor het overgrote deel bestemd voor het buitenland.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Met deze actie willen we aandacht vragen voor het feit dat in deze periode in Nederland in enkele weken tijd miljoenen nertsen in de gaskist verdwijnen. Ze worden gedood voor een overbodig modeproduct. Totaal zinloos. En dat in een land waar - gelukkig! - nauwelijks bont wordt gedragen. Bont voor Dieren en de Dierenbescherming doen een dringende oproep aan de Kamerleden om voor een verbod op de nertsenfokkerij te stemmen!'

Datum: 25 november 2008
Tijdstip: 12.00 - 12.30 uur
Locatie: Dam in Amsterdam


----------