FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Actie-estafette bij Bijenkorf dinsdag naar Eindhoven

In de derde week van acties bij de Bijenkorf, gaat FNV Bondgenoten naar Eindhoven toe. FNV Bondgenoten roept de Bijenkorf-werknemers voor en in de winkel op om naar buiten te komen en met hun bond voor hun eigen cao op te komen.

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: "De Bijenkorf begint de acties steeds vervelender te vinden. Ze kunnen ze echter heel makkelijk stoppen. Zodra zij toezeggen dat ze alle verslechteringsvoorstellen van tafel halen, zijn wij klaar met onze acties."

Met muziek, toeters en informatiemateriaal wordt de actie kracht bijgezet. Aan winkelende bezoekers wordt gevraagd de werknemers te laten weten dat ze gewaardeerd worden, door ze een pluche bijtje op te plakken. De actievoerders krijgen volop steun van het winkelend publiek maar ook van mensen in winkels in de omgeving. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, komt langs om de actievoerders een hart onder de riem te steken.

De chique Bijenkorf stelt flinke verslechteringen voor op gebied van onregelmatigheid en onaangename uren en wil de toeslagen voor onregelmatigheid verlagen. De Bijenkorf verschuilt zich achter het feit dat deze verslechteringen alleen voor nieuw personeel gaan gelden. " Zo zal er een nog grotere scheiding ontstaan tussen huidig en nieuw personeel. Daarnaast gaan de lonen voor de laagste functies omlaag naar het absolute minimum," aldus Van der Ploeg.

De acties bij het concern van de Bijenkorf zijn in hun derde week en stoppen voorlopig nog niet. Alle vestigingen komen aan de beurt. "De acties lopen op rolletjes", constateert Van der Ploeg. "De Bijenkorf heeft er nooit rekening mee gehouden dat hun personeel op deze schaal zou protesteren, in de detailhandel zijn ze niet gewend dat mensen voor hun rechten opkomen."