IsMan van Adelheid Roosen in Istanbul

24/11/2008 18:39

Kosmopolis

Kosmopolis presenteert op 25 en 26 november de voorstelling Is.Man van Adelheid Roosen op het festival 'Namus oyunlari haftasi' in theater garajistanbul in Istanbul. De voorstelling gaat over migranten mannen die in de jaren zestig en zeventig in Nederland kwamen wonen en werken. Gesprekken met deze mannen, die Roosen heeft gevoerd, zijn gebruikt om dit theaterstuk te maken.

In februari van dit jaar speelde Is.Man samen met I am breaking the game, een stuk van garajistanbul in de Rotterdamse Schouwburg en de Doelen in Rotterdam. Deze twee voorstellingen gaan beide in op thema's als mannelijke dominantie en ijdelheid en de maatschappelijke gevolgen hiervan voor vrouwen en mannen. Kosmopolis organiseerde rondom deze voorstelling gesprekken met het publiek.

Is.Man gaat over migranten mannen die in de jaren zestig en zeventig in Nederland kwamen wonen en werken. Deze vertelling is gebaseerd op de vele gesprekken die Roosen met deze mannen voerde en zo kwam zij schoorvoetend bij het onderwerp: eerwraak. En net zo schoorvoetend werd zij toegelaten in die verhalen, mee-etend en tric-trac spelend. Zij bezocht gevangenissen waar zij daders sprak. Zij sprak met familieleden, politie, justitie, stichtingen van migranten en kinderen van daders. Roosen maakte van al deze interviews een poëtische vertelling.

De Groene Amsterdammer schreef over de voorstelling: "Zanger Brader Musiki zal in de loop van de avond onze harten kapot zingen, gezang en muziek die ons doen huiveren van kruin tot tenen. Adelheid Roosen is met haar mannen niet over één nacht ijs gegaan. Het resultaat is theater op zijn mooist: hoofdschuddend en met geopende armen treden de makers het publiek tegemoet."

De Nederlandse voorstelling Is.Man wordt in het Turks gespeeld op het festival 'Namus oyunlari haftasi'. In 2006, 2007 en 2008 heeft Is.Man twee succesvolle tournee's door Nederland en België gespeeld. In het najaar van 2007 werd de voorstelling in het Engels gespeeld in New York, USA en in het voorjaar van 2008 in Amman, Jordanië.

Performers: Yasar Üstüner, Kaan (CC)akir, Brader Musiki en de derwish danser Orüc Sürücü.

Regie en concept: Adelheid Roossen

Zie voor het programma van het festival Namus oyunlari haftasi de site van garajistanbul: www.garajistanbul.org.





http://www.kosmopolis.nl