CBS

Conjunctuurbericht, dinsdag 25 november 2008 9:30

Ondernemers industrie buitengewoon somber

De stemming onder ondernemers in de industrie is voor de derde maand op rij flink verslechterd. Na afnames van meer dan 5 punten in september en oktober daalde het producentenvertrouwen in november met 3 punten. Het vertrouwen kwam uit op -9,1, bijna de laagste stand ooit gemeten. Alleen in april 1993 en juni 2003 was het producentenvertrouwen met -9,4 nog iets lager.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

De ondernemers in de industrie waren in november veel pessimistischer over de verwachte productie dan in oktober. Ook over de orderpositie waren zij veel somberder. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde enigszins, maar bleef negatief.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de gerealiseerde productie in oktober lager was dan in september was duidelijk groter dan het aantal dat een toename zag. Ook gaven de ondernemers aan dat de orderontvangsten waren afgenomen. Zij waren in november veel somberder over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de industrie dan een maand eerder. De index orderpositie (de orderportefeuille in aantal maanden werk) nam iets af. Met 111,6 blijft de index echter hoog.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl