Ernst & Young: Interne audit commerciëler

25/11/2008 09:38

Ernst & Young

Meer behoefte aan specialistische expertise door groeiende rol interne audit

Organisaties verwachten commercieel advies van interne audit, aldus Ernst & Young

Rotterdam, 25 november 2008 - Management verwacht steeds meer van interne auditors. Nieuwe eisen op het gebied van aanbevelingen voor commerciële verbeterpunten en een breder gamma aan strategische en operationele risico's stellen interne auditors voor een combinatie van nieuwe kansen en een toenemende behoefte aan specialistische kennis op diverse vakgebieden, zo stelt het Ernst & Young 2008 Global Internal Audit Survey.

"De zware economische omstandigheden en de hogere verwachtingen van aandeelhouders zetten het dagelijks bestuur en auditcommissies onder druk om de risicobeheersing te verbeteren en grotere meerwaarde te leveren," verklaart Fred Steffan, Partner bij Ernst & Young. "Het gevolg is dat de rol van interne audit duidelijk aan het ontwikkelen is, en meer een adviserend karakter krijgt. Controle op de naleving van wet- en regelgeving blijft een belangrijk punt, maar daarnaast verwachten besturen nu ook aanbevelingen voor prestatieverbetering en inzicht in nieuwe risico's, evenals beheersing van een veel groter scala aan risico's."

Uit dit onderzoek onder 348 leidinggevenden op het gebied van interne audit in 35 landen blijkt een toenemende behoefte in de komende twee jaar aan meer focus op operationele risico's. 75% van de geënqu(ee)teerden noemt een focus op IT, 61% op fusies en overnames, 53% op belangrijke investeringsregelingen, 45% op prestatieverbetering, 44% op databeveiliging en 39% op fraudebestrijding.

Tegelijkertijd zit slechts 69% van de respondenten op of boven de 90% van de gebudgetteerde personeelsbezetting, waarbij 64% aangeeft dat werving en behoud van vakinhoudelijke specialisten op deze gebieden zeker niet eenvoudig is.

Steffan vervolgt: "De gebruikelijke competenties voor interne audit beantwoorden niet geheel aan de eisen en behoeften van moderne organisaties. Dit tekort aan gerichte ervaring en kennis vormt een obstakel bij het uitvoeren van een effectieve risicobeoordeling. Slechts 17% van de geënqu(ee)teerden beoordeelde hun risicobeoordelingsresultaat als 'zeer competent'."

Rotatie en flexibeler gebruik van tools

83 procent van de ondervraagden zoekt hun heil bij externe dienstverleners om dit gat in specialistische kennis op te vullen. Het ontwikkelen van de competenties van bestaande medewerkers is een kans die veel organisaties laten liggen.

Gebrek aan tijd om medewerkers op te leiden vormt het grootste obstakel voor de ontwikkeling van expertise, zo verklaart 55% van de respondenten, en 71% van de ondervraagden heeft geen structureel rotatietraject om professionals ervaring op te laten doen in zowel interne audit als de business.

"De overgang van expertise op het gebied van regels voor de financiële verslaggeving naar operationele, technische en andere specialistische kennis kan vanuit het bedrijf zelf worden gerealiseerd," verklaart Steffan. "De inzet van bestaande tools op andere gebieden en het roteren van medewerkers binnen het bedrijf zelf mag dan een investering vergen in tijd en in formele trajecten, maar zal op de langere termijn zijn vruchten afwerpen voor de gehele organisatie, waarbij specialisaties steeds flexibeler door het hele bedrijf kunnen worden ingezet."





http://www.ey.com