D66

Geen 'gratis geld' naar bedrijven

25 november 2008

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya betreurt het dat minister Donner (CDA, werkgelegenheid) WW-geld geeft aan bedrijven die dit jaar een omzetdaling hebben. De sociaal-liberaal vindt dat werknemers zo worden vastgehouden in bedrijven zonder toekomstperspectief. Ook is Koser Kaya van mening dat WW-geld is bedoeld om werklozen van een inkomen te voorzien en niet om bedrijven te steunen. Het verbaast de sociaal-liberaal dat minister Bos (PvdA, Financiën) het tot voor kort met D66 eens was, maar dat het kabinet nu alsnog over stag gaat: "Bos zou eens wat vaker naar zichzelf moeten luisteren."

Geen WW-geld voor bedrijven

Donner stelde gisteren voor om bedrijven die een omzetdaling van 30% hebben te steunen met WW-geld. Noodlijdende bedrijven zijn van de maatregel uitgezonderd. Koser Kaya is van mening dat WW-geld niet is bedoeld om een tegenvallend jaar voor bedrijven te compenseren na vier jaren van economische groei. Koser Kaya: "Niemand weet hoe ernstig deze crisis is. Als we nu WW-geld uitgeven om bedrijven te steunen, komen we het straks misschien te kort als de werkloosheid onverhoopt sterk oploopt."

Geen toekomst

Het kabinet zegt met de maatregel te willen voorkomen dat bedrijven werknemers ontslaan die ze de komende jaren weer nodig hebben. Volgens Koser Kaya worden werknemers hiermee van de regen in de drup geholpen: "Bedrijven die niet kunnen concurreren op de wereldmarkt, moeten competitiever worden. Als we deze bedrijven nu steunen, passen ze zich dus niet aan en worden werknemers later alsnog ontslagen. We houden werknemers met dit voorstel dus vast in bedrijven die geen toekomst hebben, terwijl er nu nog veel vacatures zijn bij bedrijven die wel goed presteren."

"Gratis geld"

Tot vorige week dinsdag was het kabinet bij monde van minister Bos nog tegen de maatregel. Hij liet toen weten geen "gratis geld" beschikbaar te hebben voor bedrijven. Koser Kaya: "De Bos van vorige week had gelijk: dat WW-geld is geen `gratis geld'. Het is door werknemers opgebracht. Bos zou eens wat vaker naar zichzelf moeten luisteren."