Gemeente Spijkenisse


750ste scootmobieldiploma in Spijkenisse

25 november 2008

Wie een scootmobiel aanvraagt bij de gemeente Spijkenisse, volgt eerst verplicht een theorie- en rijvaardigheidsexamen.

De mensen krijgen uitleg over de technische aspecten van de scootmobiel, krijgen verkeerslessen en volgen rijlessen. Tenslotte volgt er een examen. Wie slaagt krijgt een certificaat en mag met de scootmobiel rijden.
Deze aanpak in Spijkenisse, die al in 2004 is ingevoerd, is een groot succes. Jaarlijks doen ongeveer 150 mensen mee. Wethouder Hanneke Hamerslag reikt op donderdag 27 november het 750ste scootmobieldiploma uit.

De gemeente Spijkenisse heeft de scootmobielcursus ingevoerd omdat mensen vanwege hun onervarenheid met het voertuig er niet altijd mee durfden te rijden. Met als gevolg dat de scootmobiel in de schuur bleef staan. En dat is zonde, want het is juist de bedoeling dat deze mensen weer mee kunnen doen aan het maatschappelijk leven en de straat opgaan. De scootmobielcursus is ook bedoeld om mensen te leren hoe ze zich moeten aanpassen aan het verkeer. Er gelden namelijk heel verschillende regels voor een voetgangersgebied, voor fietspaden en secundaire wegen. De cursus bestaat dan ook uit twee theorielessen, twee praktijklessen, een les van de firma Beenhakker over de techniek van de scootmobiel en een examen. De cursus wordt geleid door een gediplomeerd verkeersdeskundige. Tot nu toe zijn er 750 certificaten uitgereikt.

Spijkenisse boekt al jaren goede resultaten met het scootmobielexamen. De Algemene Bond voor Ouderen bepleit dat dit examen in alle gemeenten wordt ingevoerd. Ook Veilig Verkeer Nederland noemt de cursus onmisbaar voor de veiligheid.
Wethouder Hamerslag onderschrijft dit pleidooi: `De cursus is een heel goed middel om mensen alvast vertrouwd te maken met de scootmobiel zodat ze geen angst hebben, maar het apparaat ook daadwerkelijk gaan gebruiken en op die manier weer actief deelnemen aan de samenleving. Goede kennis van verkeersregels en de eigen veiligheid staan hierbij voorop.'