Gemeente Leidschendam-Voorburg


Verzekering voor alle vrijwilligers

Binnen de gemeente zijn veel vrijwilligers en
vrijwilligersorganisaties. Helaas zijn deze lang niet allemaal goed verzekerd. Daarom sluit de gemeente Leidschendam-Voorburg een verzekering af voor al haar vrijwilligers. De collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente gaat in per 1 januari 2009 en is voor de vrijwilligers kosteloos.

Het gaat om een basispolis en een pluspolis. De basispolis regelt een complete dekking voor de vrijwilliger. De pluspolis breidt deze dekking uit met onder meer rechtsbijstand en
werkgeversaansprakelijkheid en een goede basisdekking voor vrijwilligersorganisaties. Alles over de dekking kunt u lezen in het verzekeringsoverzicht.

Voor wie is de verzekering?

De verzekering is bedoeld voor de vrijwilliger die in organisatorisch verband niet verplicht en onbetaald werk doet, met een maatschappelijk belang voor anderen en /of de samenleving.
Alle vrijwilligers zijn verzekerd:
Ongeacht hun leeftijd;
ook bij eenmalige activiteiten;
er zijn geen minimum aantal uren;
ook bij kerkelijk werk, school- en buurtactiviteiten.

Voor wie niet?

Vrijwillige brandweermensen en vrijwillige politiemedewerkers vallen niet onder de vrijwilligersverzekering. Voor hen is er een speciale regeling. Mantelzorgers worden niet beschouwd als vrijwilliger, dit hangt samen met de persoonlijke relatie met degene die zij verzorgen. Voor vrijwillige vervangende mantelzorgers (respijtzorgers) geldt de verzekering wel. Scholieren die een maatschappelijke stage doen, vallen niet onder de vrijwilligersverzekering. Zij zijn via de school verzekerd.

Alleen meldingen doorgeven

De vrijwilligersverzekering brengt geen administratieverplichtingen voor de vrijwilligers en de gemeente met zich mee. Er hoeft géén registratie te worden bijgehouden over de hoeveelheid en de identiteit van de vrijwilligers. De gemeente beschikt per 1 januari alleen over een email adres voor het ontvangen en doorsturen van meldingen: vrijwilligersverzekering@leidschendam-voorburg.nl. Je hoeft je als organisatie dus niet op te geven. Alle bij de gemeente bekende vrijwilligersorganisaties, verenigingen en scholen ontvangen binnenkort nog een brief over de vrijwilligersverzekering van Leidschendam-Voorburg.

Voor informatie kunt u kontakt opnemen met:
De heer van Elk, jw.van.elk@leidschendam-voorburg.nl, tel. 070 3009564.