Academisch ziekenhuis Maastricht

Bouw Campus Maastricht van start Publicatiedatum: 25-11-2008 Bron: Campus Maastricht bv Auteur: Campus Maastricht bv Datum: 25-11-2008

Op 22 november is de de bouw van Campus Maastricht van start gegaan. De Gouverneur van Limburg, Leon Frissen, burgemeester van Maastricht, Gerd Leers en voorzitter van het College van Bestuur van Universiteit Maastricht, Jo Ritzen onthulden het bouwbord. Campus Maastricht versterkt de positie van de Maastrichtse wijk Randwyck als brandpunt van de internationale kennisregio Zuid-Limburg. Campus Maastricht wordt volgens plan eind 2011 opgeleverd.

Initiatiefnemer van de Campus Maastricht is Servatius Wonen & Vastgoed. Deze woningcorporatie maakte in 1999, op uitnodiging van Universiteit Maastricht, een plan om tegenover het Universitair Medisch Centrum (UMC) een grote studentencampus te bouwen. Vanaf het begin stond vast dat er in Campus Maastricht niet alleen gewoond moet worden, maar ook gesport en gewerkt. Nu studenten steeds gemakkelijker uitzwerven over de hele wereld, is het van belang hen aantrekkelijke voorzieningen te bieden. Het plan bevat daarom naast 402 zelfstandige studio's, 22 appartementen en 96 guesthouses, een sportcentrum met vier gymzalen, vier squashbanen, fitnessruimtes, een sportbar en een klimmuur (samen 4.850 m²), 8.800 m² kantoorunits en 1.500 m² aan commerciële ruimten. De sporthal is ook beschikbaar voor (top)sportevenementen en verenigingen uit de buurt.

Calatrava Voor het ontwerp van Campus Maastricht heeft Servatius de Spaanse architect Santiago Calatrava ingeschakeld. Calatrava is wereldberoemd vanwege zijn organische en sculpturale ontwerpen, die onder meer te zien zijn in Valencia, Zürich, Lyon, Toronto en Athene. Dichter bij huis is de architect bekend om zijn ontwerp van het spoorstation Guillemins in Luik en de bruggen over de Hoofdvaart in de Haarlemmermeerpolder. Campus Maastricht wordt zijn eerste gebouw in Nederland. Het ontwerp is deze keer opvallend recht en opgebouwd uit kubussen, een verwijzing naar de doelgroep van het gebouw: studenten, wetenschappers en onderzoekers die met hun hoofd bezig zijn. De Campus heeft opvallende details zoals koperen gevelbekleding, een opgetilde constructie en een toren die met circa 66 meter de hoogste van Maastricht wordt. Rond het gebouw heeft Calatrava, met een grote vijver en lange bomenrijen een aantrekkelijk verblijfsgebied ontworpen.

Kennisregio Met de ligging vlak bij academisch ziekenhuis Maastricht (azM), Faculty Health, Medicine and Life Sciences van Universiteit Maastricht en medische topinstituten levert Campus Maastricht een belangrijke bijdrage aan het streven van Maastricht en Limburg om de regio Zuid-Limburg verder te ontwikkelen tot een internationale kennisregio, met de nadruk op gezondheidszorg. Daarnaast zet het plan de stad Maastricht nog sterker op de kaart als internationaal georiënteerde architectuurstad. Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Universiteit Maastricht dragen elk voor één miljoen euro bij in de kosten.