Gemeente Gilze en Rijen

BOA's actief in onze gemeente

Sinds kort zijn de buitengewone opsporingsambtenaren kortweg Boa's actief in onze gemeente. Maar wat doen ze zoal? In dit bericht leest u daarover meer.

Boa betekent 'buitengewoon opsporingsambtenaar'. Die ambtenaar kan optreden tegen overtredingen van de wet. Dat kan door iemand staande te houden. Of door een boete op te leggen. De Boa's zijn sinds eind augustus werkzaam in deze functie. Zij hebben van te voren een uitgebreide opleiding gehad. Op 22 oktober zijn ze beëdigd en sindsdien hebben ze de bevoegdheid een proces-verbaal op te maken..

De nieuwe Boa's Meran Çelik en Sonja Verbogt
(Foto Dagpauwoog Design, Margot Wijbrans)

Op welke overtredingen moeten de Boa's eigenlijk letten? In de Algemene plaatselijke verordening (APV) staan heel veel voorschriften waarop de Boa's kunnen letten. Het college van burgemeester en wethouders heeft er zes genoemd die extra aandacht zullen krijgen. In het weekblad van twee weken geleden hebben we die al kort genoemd. Voor alle duidelijkheid volgen ze hier nog een keer:


* overlast door hangjeugd ( de Boa's houden zich hiermee bezig in samenwerking met de wijkagent);


*

parkeerexcessen;


*

loslopende honden, aanpak hondenpoep;

illegaal plakken (reclames, aankondigingen enz.);

illegale opslag;

voorkomen van zwerfvuil (door tegen vervuilers op te treden).

Wat betekent dat voor U?
Op zichzelf betekent dit niets voor u. Tenminste, als u zich netjes aan de regels houdt. Als dat niet zo is, kunt u echter te maken krijgen met onze Boa's. Zij zullen u meestal eerst waarschuwen en wijzen op de regels. Maar als het nodig is, kunnen ze ook een boete opleggen.

Met wie werken de Boa's samen?
De beide Boa's werken nauw samen met de collega's van de afdeling Vergunningen en Handhaving. Dat zijn vooral de gemeentelijke toezichthouder en de bouw- en milieucontroleurs. De Boa's werken ook nauw samen met de wijkagenten.

Uw medewerking is belangrijk!
De Boa's hebben het liefst dat iedereen zich aan de regels houdt. Maar als het nodig is, gaan ze tot actie over. Dat is de nadrukkelijke wens van het gemeentebestuur. Wij rekenen op uw begrip en medewerking.

Zo kunnen we samen zorgen voor een veilige en schone woonomgeving.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Boa's kunt u contact opnemen met Hans Overbeeke, hoofd van de afdeling Vergunningen en Handhaving (0161-290352). U kunt hem ook mailen via info@gilzerijen.nl