Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Zes miljoen euro voor onderzoeksscholen

25 november 2008

NWO start Graduate Programme

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) start met een subsidie voor onderzoeksscholen. Voor het zogeheten Graduate Programme (www.nwo.nl/gp) is de komende jaren zes miljoen euro per jaar uitgetrokken. Onderzoeksscholen kunnen met het geld in één keer vier promovendi tegelijk aanstellen. Het geld is beschikbaar gesteld door OCW.

Minister Plasterk van OCW vroeg NWO in de zomer van 2008 om een subsidieprogramma te ontwikkelen voor onderzoeksscholen. NWO overlegde daartoe met de VSNU, met de KNAW, met beleidsmedewerkers van universiteiten en met directeuren van onderzoeksscholen.

Lokaal en landelijk

Gezien de verscheidenheid aan organisatievormen binnen het Nederlandse onderwijs- en onderzoekssysteem is het programma zo opgezet dat zowel lokale 'graduate schools' als interuniversitaire, landelijke onderzoeksscholen kunnen participeren.

Omdat het budget beperkt is, heeft NWO gekozen voor indiening op voordracht. De colleges van bestuur van de Nederlandse universiteiten kunnen elk maximaal drie aanvragen indienen. Hierbij moet minstens één aanvraag zitten voor een interuniversitaire school. NWO is van plan minimaal drie interuniversitaire scholen geld te geven omdat de interuniversitaire onderzoeksscholen belangrijk zijn voor de Nederlandse wetenschap.

Vier promovendi tegelijk

De zes miljoen euro wordt verdeeld over maximaal zeven onderzoeksscholen. Elke onderzoeksschool krijgt ongeveer achthonderdduizend euro. Hiermee kan de onderzoeksschool vier promovendi tegelijk aanstellen.

Minister Plasterk vindt dat de onderzoeksopleidingen in Nederland beter kunnen. Hij laat zich hierbij inspireren door de manier waarop Amerikaanse Graduate Schools functioneren. Een aankomende promovendus zou de gelegenheid moeten krijgen om meerdere onderzoekers van dichtbij mee te maken, om een begeleider te kiezen en om zijn eigen onderzoeksvoorstel te schrijven. Excellente onderzoekers die studenten en promovendi een uitstekende onderzoekersopleiding bieden moeten talent van binnen én buiten Nederland kunnen aantrekken.

Vanaf 2011 vijftien miljoen euro

De komende jaren is er zes miljoen euro per jaar beschikbaar voor een pilot. Vanaf 2011 heeft de minister van OCW een jaarlijks budget van vijftien miljoen euro toegezegd voor een structureel programma. NWO stelt een evaluatiecommissie in met vertegenwoordigers van het onderzoeksveld. De evaluatiecommissie adviseert de minister van OCW over de vorm van het structurele subsidieprogramma.

..............................


Noot voor redacties