KNHS


Rondje educatie: Dressuur en het paardenlichaam 25 november 2008
Rondje Educatie Hanna Doze

ERMELO (KNHS) Hoe gebruikt een paard zijn spieren bij dressuuroefeningen? Hoe kun je de spieren het beste trainen? Wat voor effect heeft het gewicht van de ruiter op de rug van het paard?

Dierenarts Hanna Doze geeft tijdens het rondje educatie op donderdagavond 11 december op het KNHS-centrum in Ermelo uitleg over de bouw van het paard en de werking van de verschillende spiergroepen. Hanna is sinds 2002 afgestudeerd paardendierenarts en heeft zelf de nodige ervaring in de wedstrijdsport.

Tijdens de avond bespreekt Hanna de ideale bouw en legt uit welke spieroefeningen in de training opgenomen kunnen worden om een niet-ideale bouw te compenseren. Ook legt ze uit dat je als ruiter rekening moet houden met de vorm van de rug, hals en neklijn van een paard. Dit heeft gevolgen voor het rijden en de training. Er zijn bepaalde rek-en strekoefeningen die je kunt toepassen in de training van een paard.

Hanna geeft toelichting over wat er met de paardenrug gebeurt als er een ruiter op zit en welke spiergroepen goed getraind moeten zijn bij een in aanleuning gaand paard. Ook leer je te herkennen of bepaalde spiergroepen wel of niet goed getraind zijn en welke spiergroepen van belang zijn voor een bepaalde oefening.

Het rondje educatie wordt gehouden in de foyer van het KNHS-centrum en begint om 19.30 uur. De avond duurt tot ongeveer 22.30 uur en de entree is 12,-- per persoon. Wil je de avond bijwonen, dan kan je je van tevoren aanmelden per e-mail: accommodaties@knhs.nl of per fax (0577) 40 17 25.