Waterschap Dommel

Cranendonck

Nieuw leefgebied Knoflookpad in Cranendonck

Ecologische verbindingszone Strijper Aa gerealiseerd

Waterschap De Dommel heeft in samenwerking met de gemeente Cranendonck een ecologische zone langs de Strijper Aa ingericht. Door de aanleg van deze natuurzone is het leefgebied van de knoflookpad vergroot en verbeterd. De zeldzame pad kan zich nu vrij bewegen van het geïsoleerd gelegen Hondsven naar de Gastelsche Heide.

Veilig leefgebied knoflookpad

Op circa 300 meter van de Strijper Aa ligt het Hondsven dat een geïsoleerde populatie knoflookpadden herbergt. De knoflookpad is een zeldzame en bedreigde paddensoort en geniet zowel nationale als internationale bescherming. Een veilig leefgebied is voor de knoflookpad dus essentieel. Daarom is er een ecologische zone rondom het Hondsven aangelegd, die tevens de verbinding met de Gastelsche Heide maakt waardoor de pad tussen deze twee gebieden kan migreren.

Inrichting natuurzone

In de natuurzone zijn verschillende poelen, grondwallen en struweelhorsten gecreëerd die in de toekomst zorgen voor het in stand houden van de populatie knoflookpadden. Deze elementen leveren ook een verruiming van geschikte leefgebieden op voor andere soortgroepen. Zo kunnen diverse amfibieënsoorten, reptielen, dagvlinders en libellen, struweelvogels en zoogdieren als het ware `meeliften' met de verbindingszone.

Samenwerking en uitvoering

Waterschap De Dommel heeft in 2007 het inrichtingsplan opgesteld in samenwerking met de gemeente Cranendonck, ZLTO-afdeling Cranendonck, IVN-afdeling Cranendonck, Brabants Landschap en de provincie Noord-Brabant. De specifieke kennis over de knoflookpad is ingebracht door Stichting RAVON. De uitvoering van de werkzaamheden zijn op 14 mei dit jaar gestart en al enige tijd afgerond. Enkel de aanplanting moet nog gebeuren. Begin december wordt hiermee gestart en in het voorjaar van 2009 krijgt dit een vervolg.