Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders naar oosten van Congo en Rwanda

25-11-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vertrekt vandaag voor een werkbezoek aan het oosten van Congo en Rwanda. Koenders is woensdag in Goma alwaar hij gesprekken heeft met lokale autoriteiten, hulpverleners en MONUC (United Nations Mission in the Democratic Republic of Congo) en een bezoek brengt aan een vluchtelingenkamp.

Donderdag opent de minister een donorconferentie in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Aansluitend heeft hij een gesprek met de Rwandese president Paul Kagame over de ontwikkelingsrelatie tussen Nederland en Rwanda en de situatie in het oosten van Congo. 's Middags wordt een bezoek gebracht aan een fabriek aan het Kivu-meer, waar methaangas wordt gewonnen.

Vrijdagochtend vertrekt Koenders naar Doha (Qatar) voor de VN-conferentie Financing for Development. Op vrijdagavond neemt Koenders namens de Nederlandse regering deel aan een bijeenkomst van de G20, op uitnodiging van de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De conferentie in Doha is de derde in een reeks VN-conferenties over ontwikkelingssamenwerking dit jaar. Het High Level Forum on Aid Effectiveness in Accra ging over de kwaliteit van de hulp en de VN-top in New York over de Millenniumdoelen. Het thema van de bijeenkomst in Doha is financiering van het ontwikkelingsproces, waarbij het niet alleen gaat over de hoogte van het hulpbudget, maar ook over private investeringen, eerlijke handel, schuldkwijtschelding en de toekomst van de Bretton Woods instellingen in het licht van de kredietcrisis.

Minister Koenders komt dinsdagochtend 2 december terug in Nederland.

Noot voor de redactie (