Reactie NVMM op IGZ-rapport Medische microbiologische laboratoria

25/11/2008 11:22

Bureau NVMM

Leeuwarden, 25-11-2008

Microbiologen waarderen gedegen rapport Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeert in haar vandaag verschenen rapport over de medisch microbiologische laboratoria (MML's) in Nederland dat deze verantwoorde zorg leveren. De IGZ heeft in 2007 de Nederlandse MML's geïnspecteerd. De Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) herkent zich in grote lijnen in de bevindingen en conclusies van de IGZ en spreekt haar waardering uit voor het gedegen rapport.

Brugfunctie arts-microbioloog

Het rapport bevat een aantal belangrijke markeringspunten. De IGZ constateert bijvoorbeeld dat aanwezigheid van de arts-microbioloog in het MML op de locatie van het ziekenhuis onmisbaar is voor een veilige patiëntenzorg. Dat is een belangrijke constatering, want sommige ziekenhuisbesturen overwegen het samenvoegen van meerdere MML's, inclusief de artsen-microbioloog, op een centrale, buiten de ziekenhuizen gelegen locatie. De IGZ neemt hier nadrukkelijk afstand van. "Een IC-bespreking kun je niet bijwonen vanaf 200 km afstand".

De arts-microbioloog vervult een brugfunctie tussen laboratorium en patiëntenzorg in de diagnostiek, behandeling en preventie van infectieziekten. Dit geldt ook buiten het ziekenhuis, in de huisartsen- en verpleeghuiszorg. Het belang van een hechte lokale/regionale inbedding van de MML's is recent nog eens gebleken in de Q-koorts-epidemie in Noord-Brabant.

Verbeterpunten

De IGZ constateert ook verbeterpunten, wat te verwachten is in een traject van continue kwaliteitsverbetering. De samenwerking tussen de MML's als lokale/regionale partner van de GGD en het drie jaar geleden opgerichte Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM, zal verder ontwikkeld worden. Een voorbeeld van samenwerking tussen de NVMM en het CIb is de ontwikkeling van 'ISIS', een landelijk systeem voor het monitoren van resistentieontwikkeling van bacteriën.

Een ander verbeterpunt is het verder formaliseren en borgen van de processen binnen de MML's. De manier om dat te realiseren, is het behalen van een accreditatie volgens de normen van CCKL/Raad voor Accreditatie (ISO15189 - voor medische laboratoria). Ten tijde van het onderzoek van de IGZ was dat bij 17 van de 53 laboratoria het geval. Inmiddels is het aantal toegekende accreditaties al opgelopen tot 39, met nog eens 13 in het aanvraagtraject.

Europa

In Europees perspectief neemt Nederland met de wijze waarop de medische microbiologische zorg is georganiseerd, een koppositie in. De Europese opleidingseisen zijn afgeleid van de Nederlandse opleidingseisen voor het specialisme Medische Microbiologie. Het Nederlandse bedrijfsmodel, dat van de geïntegreerde medische microbiologie, waarbij alle aspecten van de ondersteuning van de patiëntenzorg op het gebied van infectieziekten onder de medische microbiologie zijn geconcentreerd, van diagnostiek tot advisering, van infectiepreventie in het ziekenhuis tot infectieziektebestrijding daarbuiten, is iets dat velen in Europa ons benijden. De NVMM zal zich blijven inspannen om die voorsprong te behouden