Wageningen Universiteit en Researchcentrum

19 nov 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Woensdag 19 november reikte minister Plasterk de Spinozapremies 2008 uit aan vier eminente Nederlandse wetenschappers, waaronder prof.dr. Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie aan Wageningen Universiteit.

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke plechtigheid in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en bestaat uit een geldbedrag van anderhalf miljoen euro dat mag worden besteed aan onderzoek naar keuze. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend aan wetenschappers die naam en faam hebben gemaakt met voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat een Wageningse wetenschapper deze buitengewone eer ten deel valt. Vorig jaar was prof. Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie, een van de gelukkigen.

Willem de Vos ontvangt de prijs voor zijn baanbrekende onderzoek naar de bijdrage van micro-organismen zoals bacteriën aan ons voedsel en onze gezondheid. Hij heeft verreikend fundamenteel wetenschappelijk onderzoek verricht op het terrein van de microbiologie en biotechnologie. Met zijn groep geniet hij op zijn vakgebied grote internationale bekendheid. Met zijn werk, onder meer neergelegd in een enige honderden publicaties, die zeer veel geciteerd worden, en de vele tientallen promovendi die hij heeft aangetrokken, is hij zeer invloedrijk op zijn vakgebied. Prof. de Vos, die door NWO-voorzitter prof.dr. Nijkamp (zelf âSpinozistâ in 1996) werd geroemd om de verbinding die hij wist te leggen tussen fundamentele en toegepaste kennis, heeft 25 patenten en patentaanvragen op zijn naam staan.