Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


25-11-2008
Exporteisen Rusland overzichtelijk op een rij

Op 1 juli 2008 is het Memorandum of Understanding tussen de Russische Federatie en de Europese Unie over de naleving en de controle van de Russische MRL's in werking getreden. Dit vraagt het nodige van exporteurs met betrekking tot het verstrekken van documenten bij iedere levering. In dit document treft u alle informatie aan zoals die bij ons bekend is met betrekking tot export naar Rusland.

Sinds het in werking treden van het Memorandum of Understanding moeten alle zendingen naar Rusland vergezeld gaan van een Pesticide Usage Document waarin alle behandelingen met pesticiden en datum van de laatste behandeling staan vermeld.

Hoe weet ik welke MRL's van toepassing zijn?

In het Memorandum is onder punt 4 de volgende bepaling opgenomen over de vaststelling van de Russische MRL's:

"The Russian side confirms that:
If there is no Maximum Residu Level (MRL) for pesticide residues, nitrates and nitrites specified for a certain type of product in the Russian legislation, the MRL for the most similar product included in the same commodity group (as defined in the Codex Alimentarius) applies,

- and if there is no MRL for the commodity group, the MRL of the Codex Alimentarius applies.

- If there is no MRL of the Codex Alimentarius, the MRL of the country of origin applies".

Rusland heeft een overzicht verstrekt met de van toepassing zijnde MRL's.
Dit overzicht van de Russische MRL's voor gewasbeschermingsmiddelen en nitraten kunt u raadplegen op de EWRS website: www.ewrs.nl onder "databank normen".

Ter verduidelijking van deze lijst zie onderstaand voorbeeld:

Voorbeeld pagina 1:

- Actieve bestanddeel: Abamectin (kolom 1).
- Voor bepaalde producten (kolom 2), bijvoorbeeld komkommers en tomaten, is een MRL bepaald: respectievelijk 0.01 mg/kg en 0.003 mg/kg (kolom 3).

- In kolom 4 worden (groepen) producten benoemd ("commodity groups") waar voor deze werkzame stof een geëxtrapoleerde MRL is vastgesteld.
- Zo is bijvoorbeeld voor alle groenten (vegetables) de mrl voor Abamectin vastgesteld op 0.003 (zie kolom 5). In kolom 4 staat achter "vegatables" tussen haakjes (tomatoes, pepper) vermeld. Dit bekent dat de mrl voor de overige groenten is geëxtrapoleerd (afgeleid) van tomaten en paprika's.

Is er geen MRL voor de "commodity group" opgenomen in deze lijst, dan geldt de MRL in de Codex. Bij ontbreken van de MRL in de Codex geldt de MRL van het land van herkomst (productie).
De bepalingen van de Codex Alimentarius kunt u raadplegen op de volgende website:
http://www.codexalimentarius.net/mrls/pestdes/jsp/pest_q-e.jsp

Overtredingen:
In het geval van herhaaldelijke overtredingen van de Russische MRL regelgeving, kan de Russische overheid exporteurs van bepaalde landen en voor bepaalde producten de verplichting opleggen om een extra document, het veiligheidscertificaat, mee te sturen. Deze lijst geeft een overzicht van geaccrediteerde laboratoria in de verschillende EG-lidstaten die een dergelijke certificaat mogen afgeven.

Vanaf 15 november jl. zijn voor de volgende EU Lidstaten veiligheidscertificaten verplicht:

Griekenland: voor druiven, perziken, nectarines, sinaasappels en mandarijnen
Spanje: voor perziken, nectarines, mandarijnen, grapefruit, peren en sinaasappels Letland: voor alle producten
Nederland: voor tomaten, appels, wortelen, biet en kool, Hongarije: voor appels, selderij, kool en pruimen Italië: voor druiven.

In geval van Nederland geldt dat, ongeacht het land van herkomst, voor alle vijf genoemde producten, indien via Nederland export naar Rusland plaatsheeft, een veiligheidscertificaat verplicht is.

Voorbeeld
Indien een zending bestaat uit appels uit Nederland, tomaten uit Marokko, sinaasappels uit Spanje en grapefruit uit China dan moet voor al deze producten een Pesticide Usage Document worden bijgevoegd. Daarnaast voor de appels, tomaten en sinaasappels ook een veiligheidscertificaat.

Registratie
Tenslotte heeft de Nederlandse overheid met de Russische Federatie afgesproken dat exporteurs die agrarische producten naar Rusland exporteren zich vrijwillig kunnen laten registreren. U kunt zich via dit formulier bij Frugi Venta registreren.