Voedsel en Waren Autoriteit

Voorzorgsmaatregelen nodig voor Hyalommateek

25 november 2008 - nieuwsbericht

De Hyalommateek komt voor in bepaalde Zuid-Europese landen. Door klimatologische veranderingen kan Nederland in de toekomst ook tot het leefgebied van de Hyalommateek gaan behoren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de noordelijke grens van het huidige leefgebied van de Hyalommateek opschuift naar het noorden. De Hyalommateek kan drager zijn van het Crimean Congo Haemorrhagic Fever (CCHF)-virus. De kans bestaat dat een besmette teek de mens met dit virus infecteert. Ook kan het virus worden overgebracht via contact met lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde dieren. De ziekteverschijnselen bij mensen zijn ernstig. Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) adviseert de beleidsverantwoordelijke ministeries om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Enkele provinciën in centraal Turkije behoren tot de risicogebieden omdat hier de laatste vijf jaar een toenemend aantal ziektegevallen is geweest. In Griekenland is recent een vrouw overleden door besmetting met het CCHF-virus. Voor mens en dier is er geen geregistreerd vaccin beschikbaar.

Bureau Risicobeoordeling van de VWA stelt diverse voorzorgsmaatregelen voor. Zo moet de import van levende dieren uit risicogebieden worden voorkomen. Onderzoek naar de effectiviteit van antivirale middelen en naar vaccins voor toepassing bij mensen en dieren zou gestimuleerd moeten worden. Daarnaast is voorlichting aan toeristen die naar risicogebieden gaan belangrijk. Vooral over de preventie van tekenbeten.

Meer informatie:

* Advies bureau Risicobeoordeling inzake Crimean Congo Haemorrhagic Fever (CCHF)

* Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR)
* De Natuurkalender